Nový T. rex: ozubená pijavka

15. duben 2010

Nově objevený tyranosaurus či spíše tyranosauří dáma má zuby, které jejímu jménu dělají čest. Na délku ale měří jen několik centimetrů. Tyrannobdela rex je pijavka, která žije v odlehlých oblastech kolem horního toku Amazonky.

Objevy nových druhů pijavek nejsou výjimečné. Na světě žije 600 až 700 popsaných druhů, ale až 10 000 dalších druhů ze suchozemských, mořských i sladkovodních prostředí na svůj objev teprve čeká. Pijavka Tyrannobdela rex byla objevena před třemi lety poté, co ji lékaři vytáhli z nosu dívenky, která se před tím vykoupala v řece. Měřila 5 cm a přivolaným odborníkům bylo při pohledu na jedinou čelist s osmi velkými zuby a extrémně malé pohlavní orgány okamžitě jasné, že mají před sebou zcela nový druh říčního pijáka krve. Výsledky dalších analýz teď biologové z American Museum of Natural History zveřejnili v PLoS ONE.

Hlavní hostitel „tyranské královské pijavky“, jak se dá přeložit jméno Tyrannobdela rex, zatím zůstává neznámý. Morfologická i genetická data ale ukazují, že jejím nejbližším příbuzným je druh Pintobdella chiapasensis, který napadá tapíry a příležitostně také dobytek. Obě pijavky jsou také příbuzné poněkud hrůzostrašné indické pijavce Dinobdella ferox, která proniká do různých otvorů lidského těla a parazituje na sliznicích. Spolu s dalšími druhy z Mexika, Afriky a Středního východu tvoří tyto pijavky jedinou skupinu Praobdellidae. Sdílí spolu nejen potravní zvyklosti, ale také to, že mohou citelně ohrozit lidské zdraví.

Tyranosaurus rex

Evoluční příbuznost mezi pijavkami ze vzdálených koutů světa naznačuje, že jejich společný předek existoval ještě před rozpadem superkontinentu Pangea. Nová pijavka si jméno Tyrannobdela zaslouží nejen kvůli svým zubům, ale také proto, že její přímí předkové s dinosaury sdíleli životní prostředí. Dokonce není vyloučené, že nějaká pravěká Tyranobdella občas skončila přisátá v nose svého velkého jmenovce tyranosaura.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio