Nový stranický program CDU

9. červenec 2007

Spolkové představenstvo Křesťansko demokratické unie CDU schválilo na svém dvoudenním uzavřeném zasedání nový základní program strany, který bude předložen 21. sjezdu začátkem prosince v Hannoveru.

Stalo se tak po roční intenzivní práci na jedenácti plenárních a čtyřech uzavřených zasedáních, na programovém berlínském kongresu a četných jednáních komisí a regionálních konferencí.

Nyní generální tajemník CDU Ronald Pofalla a předsedkyně strany spolková kancléřka Angela Merkelová předali vedení strany text návrhu programu, který byl nyní zveřejněn. Dokument na 3320 řádkách textu definuje CDU jako Lidovou stranu středu, která vedle lidské křesťanské dimenze se vysloveně hlásí k dalším základním hodnotám: Svobodě, solidaritě a spravedlnosti. Značnou pozornost věnuje otázkám ochrany životního prostředí a klimatu. Před sjezdem bude dán ještě k další diskusi stranické veřejnosti v jednotlivých regionech země.

Program CDU zdůrazňuje, že ve své politice sleduje křesťanské pochopení pro člověka a svou odpovědnost vůči Bohu. Přitom nepovažuje křesťanskou víru za určitý politický program a je proto otevřena vůči každému, kdo uznává důstojnost a svobodu pro všechny lidi. Má přitom konzervativní, liberální a křesťansko sociální kořeny. Proto také chce křesťanské hodnoty svobodné demokracie zachovat a posílit. Podle názoru CDU člověk je svobodný tvor a úkolem politiky je zajistit mu dostatek svobodného prostoru. Solidarita vychází z odpovědnosti za sociální zabezpečení, ale nesmí být zneužívána v neprospěch příštích generací. CDU se zasazuje o to, aby každý člověk měl životní šanci, s kterou může svobodně a odpovědně zacházet. Proto svou politiku vůči Německu zaměřuje na společnost, která zabezpečuje každému svobodu a vědomí sounáležitosti. Podle názoru CDU národ vytváří společnost odpovědnou za minulost, současnost a za uspořádání budoucnosti. Vytváří zvláštnosti německých dějin a jeho federální a náboženské tradice. To pak vytváří společnou kulturní myšlenku Německa.

Základní program CDU se pak snaží reagovat na současný vývoj, který charakterizuje jako vývoj "epochálních změn". Jde o změny vyplývající z globalizace, z požadavků na společnost vědy, z nových ohrožení svobod a z demografických změn. To vše je nutno vzít v úvahu pro nastávající 21. století. V době mnoha hnutí je nutno mít především odvahu pro svobodu. Bez svobody podle CDU nebude moci být využita šance zajistit člověku důvěru v jeho bezpečnost. Cílem společnosti proto musí být zajištění svobodného a bezpečného života. Základem společnosti pak má být manželství a rodina, která by měla být posílena. CDU by chtěla vytvořit podmínky pro splnění přání mnoha rodin a dětí. Rodinu přitom definuje jako odpovědnost rodičů za děti a dětí za rodiče, manželství pak jako společenství muže a ženy. Přitom však respektuje rozhodnutí lidí navázat jiné partnerské vztahy. Podle CDU si však většina lidí přeje manželství a ti nacházejí u ní proto podporu, aby na základě rovnoprávnosti obou partnerů mohli jít svou životní cestou. Manželství a rodina jsou základem společnosti.

V navrhovaném základním programu pak slibuje rozšířit počet mateřských školek. Chce vytvořit závazné národní standardy pro vzdělání a umožnit k němu přístup všem. Školy by měly obdržet více autonomie, aby mohly zajistit co nejširší vzdělání i pro předškolní mládež. Na to navazují sociální jistoty pro všechny generace a postupné zavedení solidárních i prémiových elementů v oblasti zdravotnictví a sociální péče. V oblasti práce se pak CDU chce zasadit, aby se pracující mohli více podílet na výnosech podniků, ve kterých jsou zaměstnáni.

Ambiciózní závazky slibuje CDU v oblasti životního prostředí a ochrany klimatu. Výfukové plyny chce do roku 2020 omezit v porovnání s rokem 1990 o 30% a podíl obnovitelných zdrojů energie zvýšit ke stejnému roku o pětinu. Chce přitom dosáhnout zákazu zadlužování na všech úrovních. Daně by měly být jednoduché, nízké a spravedlivé. Všechna tato opatření by měla směřovat ke zvýšení prostředků pro výzkum a k podpoře rozvoje tak, aby se do roku 2015 zvýšil HDP o čtyři procenta.

V kapitole Německo a Evropa ve světě se zdůrazňuje, že Evropská unie potřebuje nový smluvní základ. Návrh CDU proto žádá více svobody občanům a méně byrokracie. Zasazuje se o transatlantický trh mezi Unií a Spojenými státy. Za hlavní nástroj bezpečnosti považuje stálý dialog především s USA a NATO. Závěr předloženého základního programu CDU pak končí slovy: "Bezpečnost a vývoj lidských práv patří k sobě. Lidská práva jsou nedělitelná. CDU bude i nadále zdvihat svůj hlas všude, kde by byla demokracie, svoboda, státní nebo menšinová práva ohroženy. Lidská práva a základní svobody musí mít vůči principu suverenity přednost. Chceme tak prokázat náš příspěvek k svobodnému, mírovému a spravedlivému světu."

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.