Nový kmen HIV pochází od goril

4. srpen 2009

Tým bioinformatiků a virologů z Manchesterské univerzity oznámil existenci nového kmene viru HIV. Jeho předkem je nejspíš virus SIV, který se vyskytuje u goril.

Zatím jediným známým nakaženým člověkem je 62letá žena francouzské národnosti, která až do roku 2004 žila v hlavním městě Kamerunu Yaoundé. Vědci se však domnívají, že podobných případů bude víc. Žena totiž v Kamerunu nepřišla do přímého styku s gorilami ani s jejich masem, které pro člověka představuje hlavní zdroj nákazy. Je tedy pravděpodobné, že virus získala od jiného člověka. U ženy se zatím neprojevily žádné známky nemoci AIDS, ale virus se v lidských bílých krvinkách dokáže množit stejně jako jiné kmeny viru HIV a reaguje na antiretrovirovou terapii.

Podle výsledků genetické analýzy se zdá, že nový virus HIV je blízce příbuzný gorilímu viru SIV, jehož vzorky vědci získali z trusu divokých goril. Zároveň je také velice podobný kmeni viru HIV označovanému jako "Group 0", který v Kamerunu zatím infikoval méně lidí, než ostatní kmeny. Nový objev naznačuje, že kmen "Group 0" se mohl vyvinout právě z gorilího viru SIV. Vědci ale nevylučují ani alternativu, podle které se gorily nejprve nakazily od šimpanzů.

Objev nového kmene viru HIV popisuje článek v Nature Medicine.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.