Nový druh člověka z Číny?

15. březen 2012
Monitor

Fosilie ze dvou čínských jeskyní mohou reprezentovat zcela nový druh člověka. Záhadní lidé žili samém konci doby kamenné po boku prvních zemědělců.

Nálezy pocházejí z jihozápadní Číny a jsou staré 11 500 až 14 500 let. Kosti nejméně tří lidí byly nalezeny v roce 1989 v jeskyni Maludong, známé jako Jeskyně červených jelenů (Red Deer Cave, jméno je odvozeno od vyhynulých jelenů, které lovili obyvatelé jeskyně). Čínští a australští vědci je však začali zkoumat až v roce 2008. Podobné je to i s nálezem čtvrté kostry z jeskyně Longlin. Byla objevena už v roce 1979, ale až do roku 2009 zůstala ve skalním bloku.

Lebky a zuby lidí z obou jeskyní jsou si navzájem velmi podobné, což naznačuje, že jejich majitelé pocházeli ze stejné populace. Tím však podobnost končí. Vědci na nich našli unikátní mix archaických a moderních znaků stejně jako prvky, které dosud nikdy neviděli. V časopise PLoS ONE proto velmi opatrně naznačují možnost, že „Lid červených jelenů“ může být samostatným druhem člověka, který žil po boku moderních lidí a vymřel teprve nedávno. Alternativní možností je, že tito lidé byli potomky lidí Homo sapiens, kteří velmi časně opustili Afriku. V Asii žili odděleně a vymřeli, aniž by v populaci dnešních lidí zanechali nějaké geny.

Jiní vědci však nevylučují ani další možnosti. Lid červených jelenů by teoreticky mohl být výsledkem křížení mezi moderními a archaickými lidskými druhy. Jeho neobvyklá anatomie také může být důsledkem tlaku prostředí. Která možnost je nejpřesnější, by v budoucnu mohlo ukázat zkoumání DNA. Na její izolaci z kostí už vědci pracují.

Zdroj: University of New South Wales , PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio