Novoroční přípitky

1. leden 2004

Na šťastný nový rok připíjeli po půlnoci exprezident Václav Havel a momentálně nejvýše hodnocený fotbalista Evropy Pavel Nedvěd. Oba vyzdvihli skutečnost, že letos vstoupíme do Evropské unie, a nepochybují o tom, že je to tak dobře.

Jejich eurooptimismus je v obou případech založen na osobní zkušenosti. Oběma se podařilo ve světě získat oblibu a respekt, takže nemají důvod pochybovat, že téhož mohou docílit i jiní. Úspěšný sportovec prostě konstatoval, že se po půl století vracíme tam, kam patříme, a uznávaný myslitel zdůraznil, že se staneme součástí nadnárodního společenství, které je spravedlivé a neřeší spory válkami, ale debatami.

I jinak se ovšem dvojice půlnočních gratulantů dobře doplňovala. Oba přemýšleli o tom, co dělat ve chvíli, kdy se nedaří. Václav Havel doporučuje nadhled, odstup, život beze strachu, veselou mysl a střízlivý rozum, Pavel Nedvěd se přimlouvá za týmového ducha a radí nevzdávat se a bojovat. Fotbalista ví, že úspěch není možný bez tvrdého tréninku a velké vůle vítězit, politikovi jeho zkušenost říká, že dobré vztahy nemohou být založeny na podezíravosti, nýbrž na schopnosti naslouchat druhým a v atmosféře důvěry s nimi spolupracovat. Nedvědovo vlastenectví, ve kterém je nezbytně přítomen prvek soutěživosti, se dobře doplňuje s vlastenectví Havlovým, které zdůrazňuje lidskou vzájemnost.

V prvních minutách nového roku, v kulise ohňostrojů a vystřelujících zátek šampaňského, naznačili dobře vybraní hosté Novy a České televize to nejdůležitější mezi řádky. Že totiž více, než kam vstupujeme, bude záležet na tom, jací budeme. Nejlépe po vzoru Pavla Nedvěda těžkými soupeři a současně po vzoru Václava Havla oblíbenými, neboť důvěryhodnými partnery.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.