Novinář, voják a nakladatel Bedřich Utitz

31. leden 2023

Bedřich Utitz bojoval u Tobruku a u Dunkerque. Po válce pracoval mimo jiné v Československé tiskové kanceláři nebo v Československém rozhlasu. V roce 1998 převzal Řád Tomáše Garrigua Masaryka, později se pak stal i laureátem Ceny Arnošta Lustiga.

V roce 1954 nastoupil do rozhlasu, začínal v německojazyčné redakci a vypracoval se až na vedoucího zahraničního vysílání. V letech 1963 až 1965 pobýval na Kubě, nejprve pracoval v kubánském vysílání pro Ameriku, později se stal zpravodajem Československého rozhlasu.

Čtěte také

Po návratu z Kuby vedl až do okupace v roce 1968 německou sekci zahraničního vysílání rozhlasu. Po srpnu 1968 se Utitz podílel na protiokupačním vysílání a ještě v roce 1968 zamířil do západního Německa, nejprve na roční neplacenou dovolenou. V roce 1969 zůstal v exilu, kde sehnal práci na tiskovém oddělení německého ministerstva zahraničí.

V roce 1971 spolu s Adolfem Müllerem založil v Kolíně nad Rýnem nakladatelství Index, které do konce 80. let vydalo na 200 titulů v Československu zakázaných autorů.

Po listopadu 1989 působil jako dopisovatel řady českých médií. Jeho životní příběh zpracoval do dokumentárního pásma v roce 2009 publicista Jan Sedmidubský.

Na webu poslouchejte do 2. února 2023.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.