Nová vláda se starými problémy

4. srpen 2004

O jednoho člena vlády více, šest nových tváří, dva nestraníci a pouze dvě ženy, jinak mužská společnost. Tak je možné stručně popsat vládu, kterou dnes na pražském Hradě jmenoval prezident republiky Václav Klaus. Přitom zdůraznil, že za velkou chybu by považoval, kdyby ministři chtěli jen dožít do řádných voleb. Nový premiér Stanislav Gross ujistil, že ho, ani občany země, nová vláda nezklame. Podle prezidenta si ale lidé přejí změnu.

Ve své vládě ale nechal premiér většinu ministrů bývalého premiéra Špidly, nových tváří zde tolik není, řekl prezident, respektive starých tváří neubylo. Přesto věřím, že toto nevadí a tento tým s novým předsedou vlády v novém uskupení se pokusí o něco nové a něco jiného, řekl podle ČTK Václav Klaus ministrům. Těžké říci, z čeho pramení Klausův náhlý optimismus, zřejmě jde jen o povinnou pózu prezidenta, který nemá šířit skepsi, jak Klaus zhusta vyčítal svému předchůdci. Ve svém často citovaném článku na osobních internetových stránkách zase takový optimista nebyl. Spíše se podivoval nad tím, jaká vlastně změna to tu měla nastat.

A skutečně je možné se s prezidentem i s mnohými dalšími politiky ptát, cože vlastně za změnu nová vláda Stanislava Grosse představuje. Pokud stará vláda premiéra Špidly, alespoň podle jeho spolustraníků, padla proto, že ČSSD setrvale zaznamenávala propad volebních preferencí, že vláda špatné komunikovala s nejsilnější stranou, že propadla ve volbách do Evropského parlamentu, že ČSSD příliš ustupovala svým koaličním partnerům a neplnila svůj volební program, že vliv pravice ve vládě byl nadměrný a konečně že směřování vlády by tak nějak obecně se mělo změnit. Jak, o tom nebylo příliš jasno. Nová vláda se v tomto smyslu příliš nová nejeví. Nejen personálně.

Ale nejen levicové křídlo ČSSD bylo nespokojeno. Také z ekonomických kruhů se ozýval názor, že vláda by měla změnit svou politiku a nastartovat ji směrem k pokračování reforem. Rozhádaná a vnitřně rozložená ČSSD nebyla schopna dál reformy uskutečňovat. Bylo tedy třeba něco učinit, ale je nyní otázka, zda-li to opravdu bylo učiněno. Podle zprávy ČTK nyní varuje Evropsko-české fórum, že pokud nebudou pokračovat reformy veřejných financí a právně podnikatelského prostředí, může Česká republika ztratit svou dobrou pověst ve světě obchodu. Evropsko-české fórum prezentuje asi 80 procent přímých zahraničních investic do české ekonomiky. Další zpoždění reforem není podle v něm sdružených podnikatelů ani možné ani přijatelné. Země už prý čeká na reformy příliš dlouho.

Nová vláda sice velmi obecně slibuje další pokračování reforem, avšak je skutečnou otázkou, zda-li se jí to vůbec může zdařit splnit. Vláda totiž bude úplně stejné problémy, jako měla vláda Špidlova a ještě mnohé navíc.

A to nejen se získáním důvěry křehké sto jedničky. Už jen samotná otázka, co se ve vládě vlastně změnilo, je velmi těžce zodpověditelná. Velmi příznačné přitom je, že vládu po pár týdnech ve funkci opustil dosavadní ministr zdravotnictví Kubynyi. Zatím ve své funkci toho mnoho nepředvedl, avšak nedá se popřít, že velmi intenzivně pracoval alespoň na návrhu jakýchsi reforem resortu, který po nich volá snad nejvíce ze všech. Odborníci se shodli, že vesměs šlo o kroky správným směrem. S trochou nadsázky je možné říci, že právě Kubynyi byl jedním z mála ministrů, kteří alespoň na papíře měli konkrétní plán reforem. Ministr Kubynyi avšak je jedním z mála bývalých členů vlády, který se neobjevil v nové. Experti se shodují, že jeho nástupkyně jeho plán asi nevezme za svůj.

Dále z vlády odešel ministr obrany Miroslav Kostelka a místopředseda vlády pro lidské zdroje Petr Mareš. Ostatní ministři zůstávají i v nové vládě. Skutečně se klade otázka, zda-li jediným problémem vlády Vladimíra Špidly byli Špidla, Mareš, Kubinyi a Kostelka. Naopak co nového do vlády nové přinese šestice nových ministrů Bublan, Jahn, Emerová, Kühnl, Paroubek a Bureš?

Navzdory ujišťování nového premiéra vše nasvědčuje tomu, že půjde přece jen o vládu udržovací.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.