Nová a nejmladší generace dívek je opravdu hodně křehká, myslí si lektorka kurzů Buď svá

13. červen 2024

„Je to jako kdyby vstoupily do jiného světa,“ říká Anežka Dvořáková o kurzu Buď svá, který připravují lektorky pro dívky ve věku 15 až 21 let. A jaká je naše nejmladší generace? „Děvčata jsou krásná a úžasně laskavá. Jsou i empatická, a když se dostanou do prostoru, který vnímají, že je pro ně bezpečný, jsou se schopné otevřít a přemýšlet víc do hloubky. Dokážou myslet o světě s krásným nadšením a lehkostí bytí,“ dodává jedna ze zakladatelek stejnojmenného spolku.

„Zároveň jsou dívky hrozně křehké, takže vystupovat z komfortní zóny je pro ně dost náročné. Docela vnímám, že tuto generaci může trošku víc svazovat strach z neznáma,“ přidává další charakteristiku.

Čtěte také

Kurzy Buď svá mají vzbuzovat v dospívajících ženách jedinečnost, svobodu, harmonii, lehkost a také podporu nebo inspiraci.

„Těžko se o tom hovoří, pokud si to člověk sám nezažije, ale hodně pracujeme se zážitkovou pedagogikou,“ vysvětluje Dvořáková.

Kurzy probíhají v sociálních skupinách, které si dívky vytvoří. „A čím déle jsou spolu, tím víc se otvírají tématům, otvírají se sobě navzájem a víc toho do sebe nasávají. To jim pak pomáhá i ve vlastním dalším životě.“

Čtěte také

„Aktivity vedeme především přes silné emoční prožitky, specifické u nás je i to, že pracujeme s tématem ženství.“

„Učíme je prožívat vlastní emoce, zkoušet si je zpracovávat, takže tancujeme, zpíváme, spíme třeba venku pod širákem. Děvčata procházejí i kratší verzí indiánského rituálu, kdy každá stráví sama se sebou několik hodin v lese,“ dodává.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související