Vánoce na Plusu: Radioknihy, dokumenty, bilance a výběr toho nejlepšího za rok 2023

21. prosinec 2023

Klidné svátky + knihy = Český rozhlas Plus. Během vánočního času uslyšíte na Plusu víc Radioknih. Představíme víc spisovatelů a spisovatelek. V rozhovorech o knihách probereme literaturu politickou i historickou. Připomeneme literární buřiče a revolucionáře. Zavzpomínám na časy staré a dobré, ale také na ty, ve kterých se kvůli knihám zavíralo do vězení. Vánoční program Plusu nabídne také nejedno ohlédnutí za rokem 2023.

„Řada našich posluchačů bude čas vánoční trávit v blízkosti svých nejbližších nebo odpočívat. K tomu jim chceme nabídnout pestrý mix aktuálních informací, repríz i připomenutí toho nejlepšího, co se na stanici v uplynulém roce ‚urodilo‘,“ uvádí šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

Na Štědrý den byste si neměli nechat ujít Portréty (15:05) o legendární autorce dětských knih Astrid Lindgrenové nebo Historii Plus (15:33) o tom, jak jedli naši předci v 19. století a co to o nich vypovídalo. V Příbězích 20. století si připomeneme fascinující životní osud Krále Šumavy Josefa Hasila.

25. prosince pořad Jak to bylo doopravdy (10:05) odhalí, jestli existovala Viktorka z Babičky Boženy Němcové. Dokument Plus (15:05) pak objasní, v čem je dodnes aktuální George Orwell. A Karolína Koubová se v Pro a proti (9:33) zeptá, zda lhát dětem o tom, že dárky nosí Ježíšek. Poslechnout si můžete také jednu z epizod podcastové série Ridiny Ahmedové Odpustit? (17:25), která nabízí zamyšlení nad tím kdy, jak a proč odpouštět. Všechny ostatní epizody najdete na mujRozhlas.

Na Štěpána se v Jak to bylo doopravdy (9:05) dozvíte, jestli Haškův Švejk pravdivě popisuje vojáky Velké války, a v Ex libris (8:33), že braková a populární literatura existovala už za antiky.

Sváteční čas můžete prožít i s kvalitní četbou. Do normalizačního Brna vás od pátku 23. prosince pozve Jaromír Marek a jeho kniha Doba chemlonová. Poslouchat ji můžete nejen půl hodiny před půlnocí, ale navíc i druhý den hodinu po poledni.

A jako bonus pro vás máme úspěšnou Radioknihu Návrat Krále Šumavy, ve které David Jan Žák popsal příběh nepolapitelného převaděče Josefa Hasila. Poslouchat ji můžete od 21. prosince každý den v půl osmé večer. Všechny dostupné díly Radioknihy najdete i na našem webu a v aplikaci mujRozhlas.

Od 25. do 29. prosince vám každý den po 14. hodině v hodinovém souhrnu připomeneme to hlavní, co se stalo v České republice, v zahraničí, v ekonomice, ve vědě a co odhalili rozhlasoví investigativní reportéři.

V první a druhý svátek vánoční vám prostřeme kulatý stůl Názorů a argumentů (12:10). Jeden se zaměří na domácí politiku, druhý bude na téma války na Blízkém východě.

Novoroční oslavy si pak můžete zpříjemnit Archivem Plus (12:33) o silvestru v normalizačním zpravodajství nebo Historií Plus (15:33) o mrazech v lednu 1979.

1. ledna odvysíláme také projev prezidenta republiky Petra Pavla. A do Osobnosti Plus (10:33) si Barbora Tachecí pozve filozofa Miroslava Petříčka.

Letos na jaře zaznamenal Český rozhlas Plus rekordní poslechovost. Denní poslechovost se v 1. až 3. kvartálu pohybovala podle Radioprojektu okolo 135 tisíc. Týdenní pak okolo 250 tisíc.

„Moc si vážíme věrnosti a přízně našich posluchačů. Zdá se mi místy až neuvěřitelné, kolik lidí si každý den či týden pouští – živě nebo online – program naší stanice, který je náročný na pozornost. Je to skvělá vizitka obyvatel České republiky. Nebereme to jako samozřejmost a pracujeme dál,“ říká šéfredaktor Plusu Josef Pazderka.

To vše je jen zlomek ze svátečního vysílání Plusu, ke kterému vás zveme. Na celý plán se můžete podívat v našem Programu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka