Nikdy na něj nezapomenu, na toho Havla, říká Jan Kačer

17. prosinec 2017

Hosté debaty Vertikály byli Jan Kačer, herec i režisér a na počátku devadesátých let také poslanec tehdejšího Federálního shromáždění, a Alexandr Vondra, bývalý ministr a diplomat. Oba měli možnost se s Václavem Havlem osobně setkat. V diskusi se hovořilo o tom, proč je Václav Havel pro Jana Kačera králem Ječmínkem nebo o tom, jak hosté vnímají legendární větu o pravdě a lásce.

Alexandr Vondra vzpomíná na setkání s Václavem Havlem nedlouho před jeho smrtí, v říjnu na oslavě prezidentových narozenin. Tou dobou byl už podle Vondry smířeným a de facto se loučil se svými přáteli.

Vondry se, coby tehdejšího ministra obrany, týkala i příprava státního pohřbu. Zpráva o smrti prezidenta přišla v období předvánočního zmatku a nákupního šílenství a atmosféru v zemi tak do jisté míry přiblížila tradičnímu smyslu vrcholného adventu. „Lidi to dalo víc dohromady. Mysleli na něco jiného, než co ještě nemají nakoupeno nebo upečeno,“ říká Alexandr Vondra.

Jan Kačer vnímal následné rozloučení s výraznou postavou české kulturní i politické scény jako hold člověku, který to dotáhl tak daleko. „Byl předurčen pro zvláštní koncentraci snů. Nikdy nezapomenu, jak kázal těm Američanům. Jak se tam objevil a oni stáli, udivení, že něco takového na světě může být,“ vzpomíná známý herec.

autor: ehů
Spustit audio