NHL a peníze

17. únor 2005

Nejslavnější hokejová liga světa přišla o jednu sezonu a ani její budoucnost není příliš jasná. Důvodem jsou peníze, přesněji platy hráčů. Narostly postupně do výše, která klubům znemožňuje hospodařit se ziskem.

Vlastníci klubů proto přišli s požadavkem platových stropů. Na to asociace hráčů odmítala přistoupit s odůvodněním, že jim nejde o více peněz, ale o to, aby hokejisté soutěžili na trhu. Vyjednavačům, kteří nenašli společnou řeč, se nyní klade za vinu, že "zruinovali skvělý sport", a hráčům se vytýká, že nehrají z lásky ke hře. Jenomže právě pohádkové platy byly dosud magnetem, který k NHL přitahoval nejlepší hráče z celého světa, a právě na těch nejlepších hráčích stála exkluzivita NHL. Hráči nakonec budou muset na požadavky klubů přistoupit, protože z pohledu vlastníků není možné dlouhodobě provozovat ztrátový byznys.

Otázka je, co se stane s NHL, když se místo na trhu bude hrát na kluzišti. Zůstane NHL tím magnetem, který z jiných zemí vysává nejlepší hráče? Odpískaná sezona způsobila, že si hokejoví fanoušci v Americe více všímají baseballu. A pokud jde o hokejové hvězdy, učí se hrát za méně peněz v ligách, které jim předtím nic neříkaly. Lední hokej určitě nestrádá tím, že hvězdy NHL září ve Švédsku, Finsku, v Čechách, na Slovensku, v Německu anebo v Rusku. Všude vzrostla návštěvnost a atraktivita hokejového byznysu. Ukázalo se, že NHL deformovala trh a přeplácením hráčů škodila hokeji. Tomuto sportu by nepochybně prospělo, kdyby ještě dvě tři sezony NHL odpadly. Vrcholnou událostí sezony by se místo boje o Stanleyův pohár stalo mistrovství světa, tedy podnik, kde hráči, kteří se prosadili na trhu, soutěží na ledě. Což je nejlepší možný kompromis.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.