Nezaměstnanost absolventů je rostoucím problémem

11. srpen 2014

V celé republice je téměř 24 tisíc nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých. Nejnovější statistika úřadu práce potvrdila, že nezaměstnanost v této skupině uchazečů je problémem, který se musí řešit, i když v porovnání s jinými zeměmi na tom nejsme zase tak špatně. Po prázdninách navíc na úřady práce zamíří další stovky absolventů.

Ve školních lavicích a posluchárnách většinou nevypadá další život běžného daňového poplatníka složitě. Práce se prostě najde a hotovo.

I když nezaměstnanost absolventů není dramaticky velká, pohybuje se v jednotkách procent, na mladé lidi bez práce lze před úřady práce narazit poměrně lehce.

„Bylo to hrozné období," vzpomíná na dobu evidence a čekání u přepážky na pracovním úřadu Václav. Těžce nesl úplně všechno. Hlavně to, že si připadal naprosto zbytečný.

Když podobné příběhy složíme dohromady, dostaneme se k zásadnímu zjištění, které potvrdil Jaromír Kartous z Českého statistického úřadu v Ostravě. Mladí lidé mizí pryč.

Do roku 2050 odejde z Ostravska podle odhadu statistiků čtvrt milionu lidí - to je totéž, jako by sbalilo kufry celé Karvinsko - nejlidnatější okres v tomto regionu.

Absolventi škol nemohou sehnat na Vysočině práci. Devatenáctiletá Veronika, která vystudovala obchodní akademii, proto chodí na brigádu jako zmrzlinářka

Ovšem situace není jen negativní. Šance jsou a v poslední době i pro ty absolventy, kteří z různých důvodů nenajdou po škole žádné uplatnění. Jsou to takzvané odborné praxe dotované státem.

Petra Horníčková nezačala dobře. 4 měsíce na úřadu práce strávila i přesto, že pasivní rozhodně nebyla. Pak ale zjistila, že úřad práce hledá zájemce o praxi ve firmách. Vyplnila formulář a prozatím se jí podařilo vymanit se z pasti nezaměstnanosti.

Jana Křenová totiž zrovna hledala pro svou poradenskou živnost pomocnou ruku. Také vyplnila formuláře a dnes mají s Petrou Horníčkovou kanceláře za stejnými dveřmi.

Zájem o zmiňované odborné praxe je poměrně velký - jak mezi firmami, tak i mezi samotnými absolventy. V celé republice už se podařilo uzavřít zhruba 4 tisíce smluv.

Na druhou stranu dle úřednice Vladany Piskořové nestačí, že zájemci jsou. Dle ní je mnohdy velmi těžké mezi kandidáty vybírat, protože mnozí jsou už v evidenci nezaměstnaných příliš dlouho.

Čerstvá absolventka VŠ Šárka, která už několik měsíců neúspěšně hledá práci a přivydělává si na recepci

Odborná praxe, kdy stát zaměstnavateli za přijatého absolventa platí měsíční mzdu až do výše 24 tisíc korun, trvá ovšem nanejvýš jeden rok. Na druhou stranu ovšem umožňuje nabýt zkušenosti, které absolventům mnohdy chybí.

autor: mrk
Spustit audio