Netanjahu se sbližuje s evropskými rebely, stahuje k sobě Rakousko, Maďarsko a Polsko

20. červenec 2018

S představiteli západoevropských zemí se neshodne, mimo jiné v otázkách dohody o íránském jaderném programu a dlouhodobé kritiky izraelských osad. Místo toho si izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Evropě nachází jiné spojence, píše server americké stanice CNN.

Pravicové vlády například Maďarska a Polska, které jakožto členské státy otevřeně kritizují strategie Evropské unie, mají v poslední době čím dál blíže k Izraeli. A to i přesto, že některé čelí obvinění z antisemitismu. Premiér Netanjahu tento trend podporuje, pokračuje americký server.

Netanjahuovi nevadí antisemitismus

Třídenní návštěvu Izraele tento týden absolvoval maďarský premiér Viktor Orbán. Ten v minulosti čelil obviněním z antisemitismu, především kvůli útokům na George Sorose, v Maďarsku narozeného multimiliardáře židovského původu. Orbánova kampaň založená na protiimigrační, xenofobní rétorice mu letos v dubnu přinesla vítězství ve volbách a čtvrté funkční období ve funkci premiéra. Během jeho úřadování dochází k omezení vlivu nevládních organizací, opozičních stran a nezávislých médií.

Nic z toho podle všeho izraelskému premiérovi nevadí, komentuje CNN. Netanjahu má mnoho společného s rebelujícími evropskými lídry. Izrael přibližuje konzervativním, populistickým, proti-imigračně naladěným evropským představitelům, což zároveň reflektuje jeho vazby k administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dvojí metr na rakouskou vládu

Maďarsko je nejlepším příkladem vznikající aliance. Netanjahu a Orbán zaujímají tvrdé stanovisko proti imigraci. Izraelský premiér se zasloužil o přemístění afrických migrantů z Izraele, zatímco Orbán imigraci přirovnal ke “chřipkové epidemii”. Oba lídři démonizují filantropa George Sorose, který přes svoji nadaci Open Society financuje různé liberální organizace.

Orbán ale není jediným pravicovým evropským politikem, se kterým má Netanjahu dobré vztahy. Rakouský kancléř Sebastian Kurz zavítal na první oficiální návštěvu minulý měsíc. Izrael sice bojkotuje krajně pravicovou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která s Kurzovou Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) tvoří vládní koalici, ale ne Kurzovu vládu. Netanjahu nazval rakouského kancléře “opravdovým přítelem Izraele” a poděkoval mu za boj proti antisemitismu v Rakousku. Netanjahu také nedávno ukázal, že je připraven navázat bližší vztahy s Polskem. 

Východní Evropa je Netanjahuova příležitost

Maďarsko, Polsko, Chorvatsko a Česká republika se v prosinci zdržely hlasování na Valném shromáždění OSN o rezoluci odsuzující rozhodnutí Donalda Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Rezoluce sice byla velkou většinou přijata, neúčast evropských zemí na hlasování ale zvýraznila trhlinu v jednotném vystupování Evropské unie.

Pokud se ruský prezident Vladimir Putin pokouší rozeštvat Evropskou unii a Spojené státy, Netanjahu se snaží poštvat proti sobě jednotlivé země EU. Jeho cílem je porušení evropského konsensu o Izraeli. Zatímco se evropské země dohadují o tématech jako Brexit a Trump, Netanjahu vycítil příležitost, píše server stanice CNN.

Spustit audio

Související