Nesnadný první týden nového předsedy KDU-ČSL

15. prosinec 2006

Jak snadno a rychle vystoupal do nedávna jen vsetínský starosta Jiří Čunek do politických výšin, tak jen necelý týden po zvolení předsedou KDU-ČSL už zározeň i senátor zjišťuje, že stejně lehce a svižně to na úrovni v níž jde o vládnutí, asi nepůjde.

Dvacet čtyři hodin po triumfu na brněnském mimořádném sjezdu se mohl zdát ještě dost na koni - pozval na oběd Paroubka s Topolánkem a dal jim zřejmě najevo, že vláda ODS, ČSSD a lidovců by bylo jeho gusto. Topolánek z toho byl evidentně rozmrzelý, neboť mu náznaky eroze sociálně-demokratického klubu poslanců dávají reálné šance vrátit se k letnímu trojkoaličnímu projektu a Čunkův negativní postoj to maří.

Čunek v jednom rozhovoru řekl - a to je dost pozoruhodné, že by prý vláda s ČSSD a ODS byla (cituji): "jednoznačně proreformní", zatímco kabinet bez ČSSD opřený o nějakého přeběhlíka nikoliv, protože tento sociálně-demokratický přeběhlík, levicovější než zbytek strany, by přece žádné reformy nepodpořil. Což je ovšem čirá konstrukce, vše by se vidělo, až by došlo na lámání chleba. Nezapomeňme, že o řadě zákonů bývá někdy hlasováno nikoliv v plném počtu poslanců. A hlavně: pokud se podle Čunka ČSSD k reformám hlásí, tak proč by pro aspoň některé z nich nezvedala ruku?

Pak přišel vprostřed týdne zásadní obrat, když výkonná rada občanských demokratů odklepla ukončení dalších rokování s Paroubkem a Čunek musel vidět, že bude třeba být poněkud pružnější. Už se samotným pojem "přeběhlíci" je složité. Zatím se ví, že sociální demokrat Miloš Melčák by byl snad ochoten zvednout ruku pro nějakou vládu bez své strany. Ta má podle něho odejít do opozice a nezrazovat levicové principy. Dost možná se, i přes různá opačná ujišťování, ve sněmovně vyskytuje víc zástupců ČSSD s podobným názorem. Který se více méně kryje s tím, co říká ex-předseda strany Miloš Zeman. Jsou to tedy přeběhlíci, poslanci koupení, či nějak osobně zhrzení? Zřejmě ne, aspoň v pravém slova smyslu. Však už se té zatím hypotetické skupince začíná říkat "konstruktivní přeběhlíci". A Jiří Čunek náhle připouští, že pokud by šlo o více než jednu osobu, mohlo by to situaci měnit. Naplňuje se tedy to, co tedy leckdo prorokoval? Že totiž Čunkův vpád do dlouhosáhlých jednáních na téma povolebního uspořádání nebude tak hladký, jak si snad myslel? Vypadá to tak.

Od začátku ale také čerstvý šéf KDU-ČSL říká, že by mu bylo milé, kdyby se vcelku brzo konaly předčasné volby. Patrně doufá, že právě jeho příchodem do čela strany se preference zvednou, což není neopravděpodobné. A lehce ustupující Paroubek přichází nyní s variantou odbornické, tedy nepolitické přechodné vlády a identifikuje se tak jak s názorem Zemanovým, tak s tím, po čem celé měsíce volají zelení a donedávna i ODS. Takže zde by Čunek mohl mít nějakou šanci svůj názor uplatnit. Ale naděje na vznik kabinetu bez ČSSD tu zkrátka nyní je a je otázkou, zda by jí Čunek chtěl znemožnit. Neměl by k tomu velký důvod. A navíc by také mohl narazit na postoje poslanců své strany. Jak je známo, sám ve sněmovně nesedí. Na rozdíl od lidí, kteří z jeho zvolení do čela strany nejsou právě nadšení. Jak vidno, lehké to pan přeseda zatím nemá. I když je stále ještě přední mediální hvězdou.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio