Nesmíme podléhat klimatickému třeštění a svazovat si ruce nereálnými limity, žádá Zahradník (ODS)

5. červen 2019

Historický úspěch zaznamenaly v nedávných evropských volbách zelené strany. Výjimkou zůstávají země východního bloku, kde Zelení nevybojovali ani jediný mandát. Zůstává i Česko bokem hlavního evropského proudu, nebo je opatrnost vůči silným regulacím v odpovědi na globální oteplování na místě?

„Oddělil bych od sebe téma ochrany životního prostředí a takový ten chronický aktivismus... Otázky životního prostředí u nás rezonují od sametové revoluce, což dokazují čistší ovzduší i řeky,“ řekl v pořadu Pro a proti místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí za ODS Jan Zahradník.

Samotný aktivismus pak považuje za přístup, který občas brání veřejně prospěšným stavbám. „Také ale i podpoře opatření, která nakonec ústí ve zničující limity pro evropský průmysl. Nejen automobilový, ale i pro samotnou energetiku.“

Musíme být rozumní. Určitě je dobře mít lidi, kteří chtějí zachraňovat celou planetu… Pak tady musí být i lidé, kteří hledí směrem domů. Kteří nechtějí způsobit velké problémy našeho průmyslu... EU produkuje 9 % světových emisí… Pokud bychom všechen náš průmysl zlikvidovali, tak sice ušetříme 9 % emisí, ale taky by to byla fatální rána.
Jan Zahradník (ODS)

Politik souhlasí s tezí, podle které se musíme na klimatickou změnu připravovat. „Budu podporovat adaptaci na ní: snahu udržet vodu v krajině, lepší hospodaření s energiemi, s lepším vyrovnáváním s odpady. Nikoliv jen bojovat proti klimatické změně nějakými limity... Země, které jsou významnými producenty emisí jako jsou Čína a Indie, se na jejich omezování příliš neohlížejí.“

„Nesmíme podléhat klimatickému třeštění a svazovat sami sobě ruce přijímáním naprosto nereálných limitů. Které nejen nejsou zdůvodnitelné ekonomicky, ale ani fyzikálně a technicky,“ žádá Jan Zahradník (ODS).

Aktivismus vs. politika

„Doufám, že se u nás najde nějaká politická síla. TOP 09 se snaží ekologická témata uplatňovat a poslední dobou nacházíme spojence například v České pirátské straně nebo v hnutí STAN,“ reagoval ředitel Centra pro otázky životního prostředí a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Za úspěchem zelených stran za Západě vidí i vliv změny klimatu, která „přináší velmi významná a bezprostřední nebezpečí. Je otázka, co je aktivismus a co politika. Nemyslím si, že je mezi nimi možné dělat nějaký striktní rozdíl.“

Změna klimatu znamená tak velikou a hlubokou výzvu, že je třeba na ni odpovědět... Nejde jen o regulace, ale o pozitivní chápání celé věci. Jako výzvu ke změně životního stylu, průmyslu, ekonomiky i chování lidí... Není to věc jen politiků, stran, vědců nebo občanských iniciativ, ale všichni musí jít ruku v ruce... Když ale chybějí politici, nemůže to fungovat.
Bedřich Moldan

Ředitel upozornil, že zejména Indie se vyznačuje svými závazky snižování emisí skleníkových plynů a „ve světovém měřítku jsou přímo rekordní. Takže není pravdou, že by se toho tyto země neúčastnily. A i Čína už dělá hodně.“

„Pokud by se Česká republika aktivně účastnila celoevropského úsilí..., tak to v žádném případě neznamená ohrožení konkurenceschopnosti... Je potřeba, aby to průmysl a všichni ostatní brali na vědomí a připravovali se. Jestli budou čekat, až sekera dopadne, tak na to doplatíme,“ konstatoval závěrem Bedřich Moldan.

Víc si poslechěte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti. Ptala se Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související