Sázení stromů nestačí. Klimatická nouze je ale skutečný závazek, vysvětluje zastupitel Prahy 7

31. květen 2019

Boj s klimatickou změnou dorazil i do Čech. Praha 7 následovala příkladu Londýna a dalších měst a jako první obec ve střední a východní Evropě vyhlásila stav klimatické nouze. Náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček slíbil, že na následujícím jednání zastupitelstva předloží návrh na vyhlášení stavu klimatické nouze v celé Praze.

„Všichni Pražané pociťují v létě vznik tepelných ostrovů… a je nezvratným faktem, že lidé způsobili změnu klimatu... Autoři termínu klimatická nouze věří, že omezování skleníkových plynů je velmi nedostatečné, stejně jako dosavadní politika vlád a měst,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle něj má klimatická nouze vypovídat o závažnosti situace a chce nastavit bezodkladné kroky ke stabilizaci koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. „V žádném případě nechci děsit obyvatele Prahy... Chci, abychom si dali ambiciozní závazek, takže není to jen deklarace.“

Všichni jsme si zvykli na blahobyt... Myslím ale, že nastala doba, kdy je třeba začít přemýšlet méně ekonomicky a více ekologicky, protože skutečnost je, že jsme součástí přírody... Tento závazek bude nejen pro tuto, ale i pro budoucí politickou reprezentaci a měl by vycházet i ze závazků občanů, protože každý musíme začínat sami u sebe.
Petr Hlubuček

Jde tedy především o snížení emisí CO2, dodal náměstek. „Praha se zavázala, že do roku 2030 sníží emise CO2 o 40 %, ale to neznamená, že když budeme sázet stromy, budeme CO2 zásadně snižovat.“

„Nám v Praze emise způsobuje především automobilová doprava. Musíme tedy řešit energetickou náročnost Prahy. Chceme elektromobilitu, ale také bychom měli říct, kde elektřinu bereme... Je potřeba si říci v rámci tohoto ambiciózního závazku, kde budeme CO2 snižovat,“ shrnul Petr Hlubuček (STAN).

Vyhlašovat klimatickou nouzi nepotřebujeme

„Politici by měli panice předcházet. Ze zákona známe stav nouze při živelních pohromách…, ale nemyslím si, že je třeba vyhlašovat klimatickou nouzi na úrovni města nebo dokonce městských částí,“ reagoval na situaci v sedmém obvodu starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Ten prý nemá nic proti boji proti tepelným ostrovům, chce zavést opatření pro zadržení vod v krajině a podobně. „Ale k tomu nepotřebujeme vyhlašovat něco tak velkého, jako je klimatická nouze.“

Moc si nedokážu představit, že nejen Praha, ale i celá západní Evropa je schopná svými opatřeními příliš přispět k radikálnímu snížení oxidu uhličitého. Celý ostatní svět k tomu takhle nepřistupuje... Evropská unie dala za cíl snížit emise automobilů tak, že si svůj automobilový průmysl do budoucna hodlá prakticky zlikvidovat.
Ondřej Gros

Praha byla nedávno vyhlášena jako nejzelenější město z 50 světových metropolí, připomněl starosta. „Pojďme bojovat proti tepelným ostrovům, budujme zelené střechy na domech, ale připojovat se k jakémusi hnutí vyhlašování klimatických nouzí mi přijde úsměvné.“

„Mně vyhlášení klimatické nouze připomíná přístup jít s dělem na vrabce. Dělejme ty kroky, s panem náměstkem souhlasím v plno věcech, ale vyhlašovat klimatickou nouzi nepotřebujeme,“ zopakoval Ondřej Gros (ODS).

autoři: Tomáš Pavlíček , oci

Související