Nervové buňky odolávají viru HIV

30. červenec 2009

Jeden druh proteinů zvyšuje odolnost lidských neuronů proti viru HIV.

Protein FEZ-1 pomáhá takzvaným molekulárním motorům transportovat různé látky uvnitř nervových buněk. Výzkumníci z Dublinské univerzity prokázali, že právě tento protein zřejmě tvoří "štít", díky kterému jsou neurony rezistentní vůči viru HIV. Jakmile protein z buněk odstranili, měl virus volnou cestu. Naopak "přidání" proteinu do jiných typů mozkových buněk - například mikroglií - infekci virem HIV zabránilo.

Vědci se domnívají, že FEZ-1 nějakým způsobem blokuje cestu viru do jádra, kde se virové částice množí. Nyní se chtějí zaměřit na objasnění mechanismu, kterým se to děje a případně přenést protein FEZ-1 do bílých krvinek, které jsou vůči infekci virem HIV nejzranitelnější.

Jediným dalším známým případem přirozené rezistence vůči HIV jsou bílé krvinky, kterým na povrchu chybí receptorová molekula CCR5. Právě tu totiž virus HIV využívá k průniku do buňky. Látky k zablokování receptoru CCR5 už podle článku na stránkách New Scientist existují. Několik vědeckých týmů také pracuje na tom, jak pacientovy původní krvinky nahradit takovými, které by receptor postrádaly.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio