Nerad bych někdy za rok organizoval domobranu, aby Ukrajinci bránili Česko nebo Slovensko, naznačuje zástupce ukrajinské menšiny Rajčinec

25. únor 2022

„Je to obrovská ostuda spolupráce diplomacie v rámci Evropy – ať se na mě nikdo nezlobí, a to ani mí známí, kteří tam pracují. Co jiného mám za Ukrajince říct? Ostuda, neschopnost a zároveň nepochopení, v jaké situaci se jiné země jako Gruzie a mnoho dalších nacházejí, ať už byl agresor kdokoli,“ komentuje válku na Ukrajině předseda Ukrajinské iniciativy v ČR a zástupce ukrajinské menšiny v Radě vlády ČR Bohdan Rajčinec.

„Rok 2022 – luxus na nejvyšším stupni všech dob naší civilizace. Pravděpodobně nám odumřely některé buňky, zdá se mi. Já bych tady nerad za rok organizoval domobranu tak, aby Ukrajinci bránili Česko nebo Slovensko. Doufám, že to není moc emotivní, ale představte si to. Někomu to nedojde, ani když ten tank pojede v Evropské unii – byť organizujeme, posilujeme a tak dál,“ dodává v Osobnosti Plus.

Nerad bych tady někdy za rok organizoval domobranu tak, aby Ukrajinci bránili Česko nebo Slovensko.
Bohdan Rajčinec

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už řekl, že vláda chce na pomoc ukrajinským uprchlíkům vyčlenit asi 1,5 miliardy korun.

Čtěte také

„Už jsme vyjádřili podporu, protože vše, co se stalo ze strany české vlády v posledních dnech, bylo v podstatě správné a rychlé. Mělo to širokou poporu jak veřejnosti, tak i opozičních politických stran.“

Bohdan Rajčinec připomíná, že se musíme připravit na uprchlickou vlnu. „Je potřeba humanitárně podporovat, je potřeba lobbovat za sankce a vysvětlit lidem, kteří dodnes nechápou, kde se v té Evropě nacházejí, že prvním krokem je potřeba podpořit obranu Ukrajiny,“ vypočítává.

Prezident volá o pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek ráno řekl: „Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí.“

Všechno je to volání o pomoc. Ukrajina ji dostává pozdě.
Bohdan Rajčinec

„On chce ochránit obyvatelstvo od krveprolití, a v tom obrovském tlaku, ve kterém je, je bez pomoci. Co by tady dělal nějaký jiný prezident? Snaží se, volá o pomoc. To všechno je volání o pomoc. Ukrajina ji dostává pozdě, v minimálních dávkách. Příprava na to volání o pomoc je ale už letitá. Je tady byrokracie, dopisy na profesionální úrovni, vyjednává se, vysvětluje se… Ne, prostě ne,“ odpovídá předseda Ukrajinské iniciativy v ČR.

Čtěte také

Připomíná, že dodnes ale nikdo neví, co se vlastně stalo mezi Zelenským a Vladimirem Putinem před pár týdny při vyjednávání o propuštění některých vězňů v Rusku a naopak z ukrajinských vězení.

„Jaké dohody tam padly, třeba i jen ústní, nebo jen názory. O tom se můžeme jen hádat.“

„Slyšel jsem taky velmi zajímavý názor ukrajinských žurnalistů, kteří stojí na linii v Kyjevě nebo jinde, že by bylo dobré poskládat dohromady všechny bývalé prezidenty, premiéry a vedoucí ,siloviki‘, to znamená ministry obrany, a poradit se, co dále. Nevím, jestli to udělal.“

„Ukrajina teď potřebuje obranné systémy, zbraně, podporu. Dnes je jeden den, zítra druhý, za týden, za měsíc to bude jinak. Uvidíme, jestli Kyjev a ostatní města vydrží – a pak teprve Evropa pocítí, co to je za změnu. Sankce mají být konsolidované, soustředěné na osoby Ruské federace, které samozřejmě nepodléhají nějakému azylovému režimu nebo nežádají humanitární pomoc,“ komentuje sankce, které už Západ oznámil.

Sankce?

„Není dostatečné mluvit týdny o tom, že ,někdo něco někde‘ a že za to ,někdo nemůže‘. Sankce mají být konsolidovány na finanční systém. Mají být konsolidovány na osoby, které patří do rodin klanů, které podporují režim. Nemají jim být umožněné pobyty, má jim být zakázáno studium v zahraničí, nemají jim být umožněny přístupy k informacím, které mají, nemají být umožněny možnosti obchodování v EU a tak dál,“ vypočítává sankce, které by podle něj mohly na Rusko zafungovat.

Sankce jsou naprosto prokaučovaný zápas Evropy.
Bohdan Rajčinec

„To všechno si mohu přát, ale jak to sleduji, došli jsme do stavu, ze kterého jsem smutný. Sám jsem částečně úředník, ale byrokracie přesáhla naprosto všechny únosné míry a výsledky uvidíme.“

„Vyjádření Evropské komise, které jsem viděl, jsou z 90 procent nesmysl,“ myslí si Rajčinec s tím, že už není čas na proklamace.

Čtěte také

„Je to naprosto prokaučovaný zápas Evropy. Pozor – jestli cíleně, nebo ne, to nevím. Záměr může být v tom, že si chtějí udržet svou finanční dominanci ve světě, která ale stejně padá. Taky to může být vlastní ochrana finančních systémů, které dávají možnost některým lidem žít v bohatství a úžasné kvalitě ještě dlouho. Ale to je už jiná diskuse. To není jen o Ukrajině,“ přemýšlí.

Bohdan Rajčinec přiznává, že osobně velmi vnímá pomoc a solidaritu, která se vzedmula v české veřejnosti. „Když jsem jel brzy ráno po prvním invazivním kroku v dopravních prostředcích, bylo to smutné a zajímavé. Jasně bylo vidět, co se lidem honí v hlavách. Byl to obraz lidí, kteří sledují aktuální dění s velkým smutkem,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Lukáše Matošky najdete v audiozáznamu.

autoři: Lukáš Matoška , lup

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.