Nemůžeme v tom nechat kolegy v přednicích liniích samotné. Pojďme přeočkovávat, vyzývá stomatolog

30. listopad 2021

Tým odborníků různých profesí založil iniciativu Lékaři pomáhají Česku, jejich cílem je naočkovat milion lidí posilující dávkou. To by mohlo ulevit nemocnicím, kde končí pacienti s těžkým průběhem covidu-19. Výzvu podpořili premiér Andrej Babiš (ANO) v demisi i nově jmenovaný předseda vlády Petr Fiala (ODS). Iniciátor výzvy stomatolog Radek Mounajjed má za to, že organizátoři znají způsob, jak velmi efektivně zapojit ambulantní specialisty.

Kdyby každý lékař ve své praxi aplikoval několik dávek, mluvíme až o statisících přeočkovaných, tvrdí Mounajjed. Díky efektivnímu zapojení stomatologů, gynekologů, lékařů ORL a dalších ambulantních specialistů se může podařit zvrátit proces přeplňování nemocnic.

Čtěte také

„Za prvé musíme zefektivnit využívání očkovacích center, zapojit více digitalizaci, jakou použili v O2 areně. Proto tam zvládali tolik očkovacích dávek denně,“ navrhuje a pokračuje:

„Mnozí ambulantní specialisté nemají čas pomáhat v očkovacích centrech. Ale my si myslíme, že máme algoritmus, který dnes večer rozešleme.“

Vím, že to každému trošku zkomplikuje život, ale nemůžeme nechat naše kolegy v předních liniích, aby ten boj sehrávali sami.
Radek Mounajjed

A přidává apel: „Vím, že to každému trošku zkomplikuje život, ale nemůžeme nechat naše kolegy v předních liniích, aby ten boj sehrávali sami. Musíme vystoupit ze své komfortní zóny. Když každý udělá malý kousek práce, bude to velký rozdíl v dynamice vývoje celé pandemie.“

Vojtěch: Každý zdravotník je teď důležitý

Projekt Lékaři pomáhají Česku ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO): „Každý zdravotník je pro nás dnes velmi důležitý. Jde nejen o očkování, testování, o péči o pacienty.“ 

Čtěte také

Ministr v demisi Speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus potvrdil, že resort zdravotnictví chystá otevření nových očkovacích center, jedno má vzniknout například v pražském obchodním domě Kotva. 

„Budeme jednat o tom, jestli by neměly vánoční prázdniny začít dřív. Je ale otázka, co by to znamenalo pro zdravotnictví. Část lékařů a sester by totiž mohla zůstat doma s dětmi. Musíme vyhodnotit přínos versus rizika,“ nastiňuje.

Hosty byli:
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Radek Mounajjed, stomatolog, iniciátor výzvy Lékaři pomáhají Česku
Peter Šebo, mikrobiolog, Mikrobiologický ústav Akademie věd
Ondřej Himmer, redaktor, Český rozhlas
Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví
Tom Philipp, KDU-ČSL, zdravotnický expert
David Jakš, zahraniční zpravodaj v Asii, Český rozhlas
Lukáš Veselý, redaktor, Český rozhlas
Sylvie Mikulcová, redaktorka, Český rozhlas
Antonín Tesařík, ředitel Nemocnice TGM Hodonín

Vznik iniciativy kvituje i zdravotnický expert KDU-ČSL Tom Philipp, člen AntiCovid týmu koalice Spolu. Posílení imunity už očkovaných lidí považuje za zásadní. U ještě nenaočkovaných totiž obranyschopnost nastoupí s několikatýdenním zpožděním, a proto je třeba promptně podchytit třetí dávkou ty, jejichž imunita zareaguje rychle.

„Ambice milion naočkovaných je hodně velká, znamenalo by to 150 tisíc lidí denně. V jarní vlně se někdy podařilo očkovat i 130 tisíc lidí denně, takže to není nesplnitelné,“ hodnotí.

Do budoucna vidí Phillip jako správnou cestu rychlou diagnostiku a na ni navázanou izolaci a trasování. Je potřeba naučit se s virem pracovat a nezavírat se před světem, říká.

Nastupující vládní pětikoalice také hovoří o možnosti prodloužit žákům a studentům vánoční prázdniny. „Bylo by samozřejmě také dobré, aby se děti před prázdninami – než se rozjedou na rodinné návštěvy – ještě otestovaly,“ dodává.

Je na místě obávat se varianty omikron? A jak jsou na tom tuzemské nemocnice? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.