Nemocnice na pokračování

22. říjen 2003

Start seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech načasovala Česká televize s nevídanou předvídavostí do doby, kdy opět jednou vrcholí krize v českém zdravotnictví. Literární fikce se na obrazovce střídá s aktuální realitou a v příštích týdnech bude zajímavé sledovat, který seriál se dočká většího zájmu občanů.

Sledovanost prvního dílu Nemocnice po dvaceti letech dává tušit, že premiér, ministryně zdravotnictví, předseda lékařské komory, hejtmani a lékaři odmítající pracovat přes čas mají na obrazovce vážnou konkurenci. Příběhy starých hrdinů v nové éře sledovaly na čtyři miliony diváků. Slabou útěchou pro aktéry současného dramatu zadlužených nemocnic může být zjištění, že na rekordní zájem diváků o tým kolem primáře Sovy doplatila v pondělí večer i taková hvězda, jakou je Komisař Rex. Srovnávat scénář televizního seriálu se scénářem stabilizace zdravotnictví by bylo hodně přes ruku, ale s čím náš televizní seriál srovnat lze velmi dobře, jsou obdobné seriály odjinud.

Televizní kritička Mirka Spáčilová konstatuje, že Chicago Hope či Pohotovost mají před Nemocnicí po dvaceti letech tempem, vypjatostí a vypravěčským stylem pořád náskok jednoho televizního století. "Než lékaři v Nemocnici projdou s podnosy jídelnou a na všechny strany popřejí "dobrý den, dobrou chuť, stihli by v Pohotovosti dvě operace." Recenzentka upozorňuje, že lékaři v našem seriálu mají nový kancelářský nábytek, občas jim někdo slíbí sponzorský dar, na parkovišti stojí moderní vozy a primář chodí na tenis. Jinak se ale v Nemocnici na kraji města změnilo pramálo. Nejinak je tomu ostatně i v seriálu o problémech českého zdravotnictví. Pointou včerejšího dílu jsou dvě miliardy ze státního rozpočtu na dluhy nemocnic. Krok správným směrem? Uvidíme příště.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.