Německo zažívá konjunkturu

23. srpen 2006

Konečně přišla dobrá zpráva z Německa: Po několikaleté krizi začal německý trh zase vytvářet nová pracovní místa. Může za to hlavně kvetoucí export a zmírněný nárůst platů, tedy rozumnější chování odborů.

Jenže, podotýká německý zpravodajský časopis Der Spiegel, nové pracovní příležitosti vznikají na zruinovaných starých místech. V letech 2000 až 2005 bylo v Německu zrušeno dva miliony plnohodnotných pracovních míst.

Jen za minulý měsíc, v porovnání se stejným loňským měsícem, se počet pracovních míst zvýšil o 54 000. Není to sice žádný zázrak, komentuje toto číslo Der Spiegel, ale přecejenom dobrý vítr. V porovnání s minulým rokem od počátku letošního roku do konce minulého měsíce klesl počet nezaměstnaných v Německu o půl milionu. Jde tedy evidentně o nový pozitivní trend, který vede ke zmírnění sociálního napětí v zemi.

O pozitivní výsledek se teď začali prát politici: Zavinil to Gerhard Schröder, který v Německu nastartoval reformy, či nová kancléřka Angela Merkelová? Nebo za to nemůže ani jeden z nich? Angela Merkelová kvůli takhle dobré zprávě dokonce přerušila dovolenou v italských Dolomitech, aby se objevila na chvíli v Berlíně a sama oznámila, že ji tato změna velice potěšila. Podobně se z dovolené ozval i šéf sociálních demokratů Kurt Beck a prohlásil, že to byla právě sociální demokracie, která se zasloužila o obnovu Německa.

Jedno se ale zdá být jasné, a to je také to nejdůležitější na této zprávě, že nárůst pracovních míst se týká prakticky všech oborů a není důsledkem jen nějaké krátkodobé konjuktury jednoho průmyslového odvětví.

Tak například hotely a restaurace zaměstnaly nových 3000 lidí, když ale v posledních pěti letech jich 37 000 propustily. Správa elektrické sítě a vodovodů zaměstnala nových 4000 lidí, i když ještě v roce 2001 v těchto oborech pracovalo o 10 000 lidí víc. Různá zdravotnická zařízení a fitniscetra zaměstnala navíc 8000 lidí a logistické branže a telekomunikace dokonce otevřely 29 000 nových mést, i když dříve tam bylo zaměstnáno o 60 000 lidí víc. Ve strojírenství přibylo 8 000 míst, ale 250 000 jich zmizelo a tak bychom mohli dál pokračovat.

Odborníci hovoří o tom, že racionalizace přinesla své ovoce, ale že nové technologie zase vyžadují nové lidi. Samozřejmě ale hlavně je zájem o kvalifikované a vysoce odborné síly.

Pro příští rok plánuje německý ministr financí výdaje na podporu v nezaměstnanosti ve výši 21,4 miliard eur a skutečné výdaje na tyto podpory v letošním roce mají dle odhadů dosáhnout 26,5 miliard eur. Za této situace ale stále náklady na různé podpory jsou vyšší než kdyby byla zavedená místa s tzv. minimálnímm platem. Proto vláda chystá na příští léta další změny a hlavně hledá instrumenty, díky kterým by se tyto náklady výrazně snížily a vedly k vytváření nových pracovních míst i víc podporovaly inciciativu nezaměstnaných, kteří by se už neměli tak moc spoléhat jen na stát.

Šéf frakce sociálních demokratů v bundestagu Ludwig Stiegler proti připravovaným optimalizačním krokům ale silně protestuje a hovoří o tom, že optimalizace je jen maskovací slovo, za kterým se bude skrývat další odbourávání sociálních výhod občanů, s čímž jeho strana nemůže nikdy souhlasit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio