Nelze se divit, že Američanům dochází trpělivost, říká k financování NATO velvyslanec Šedivý

31. březen 2015

Deklarovaným cílem průjezdu konvoje NATO je symbolické potvrzení spojenectví. Bude Česku stačit většinově přívětivé přivítání amerických dragounů, nebo musíme co nejrychleji přejít od mávání k činům?

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg na půdě Evropského parlamentu znovu upozornil na neudržitelnost situace, kdy Spojené státy finančně zabezpečují 70 % aliančních nákladů.

„Dopadlo to výborně, nečekali jsme nikdo, že to přijetí bude tak vřelé,“ zhodnotil v Ranním Plusu průjezd konvoje přes naše území velvyslanec České republiky při NATO Jiří Šedivý.

Podle něj se ukázalo, že Češi, Moravané a Slezané vědí, na jaké straně stát, jaké jsou hodnoty, a kdo jsou spojenci České republiky.

Konvoj rozhodně neměl být nějakým testováním nálad veřejnosti, míní velvyslanec. „Je to ukázání praporu, tedy říci: fyzicky jsme zde.“

„Je to také cvičení, dlouhý a náročný přesun, kterým se prověří jiný způsob přesunu, než ten běžný, po železnici nebo letecky,“ dodal Šedivý.

Aliance rozhodně nezahálí, potvrdil velvyslanec. „Máme velmi ambiciózní plán cvičení, cvičíme mnohem aktivněji a ve větším rozsahu. Zvyšujeme pohotovost sil rychlé reakce, zpřesňují se obranné plány, a neustále pracujeme na politické jednotě a solidaritě mezi spojenci.“

„Nijak nepanikaříme, naopak jsme přesvědčeni o tom, že základní obrana a odstrašení jakéhokoliv protivníka od masivní vojenské akce proti alianci funguje.“

Česká strana se všech aliančních akcí účastní jak v rovině debat nejen o obranném plánování, ale i velice konkrétním velice hodnotným příspěvkem, tvrdí velvyslanec.

Výzvu tajemníka NATO stran nevyváženého poměru financování nákladů NATO Česká republika přijala. „Máme závazek navýšit výdaje na obranu do roku 2020 na 1,3 % HDP.“

„Zastavili jsme trend poklesu. Někteří spojenci výdaje na obranu také navyšují, někteří i škrtají. Nelze se ale divit, že Američanům dochází trpělivost. Bylo by logické, aby Spojené státy nesly 50 % aliančních nákladů a tu druhou polovinu ostatní spojenci,“ souhlasí Jiří Šedivý.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.