Někde ve mně je submisivní žena, říká Anna Šišková

8. červenec 2018

„Najít si štěstí je na každém z nás. A je třeba si ho tak trošku přivolat,” říká host nedělní Osobnosti Plus, slovenská herečka Anna Šišková.

„Znám lidi, kteří se dívají na svět velmi kriticky. Nechci říkat negativně, ale kriticky. Někoho potkáte a on vám povídá, co všechno je špatně. Co je špatně v práci, co se mu stalo, jak ho všechno bolí. Někdy to samozřejmě dělám i já, ale většinou si na to dávám pozor. A vybírám si ze světa to pozitivní. A to, že se na něco těším. A to mně navozuje pocit štěstí. Když dospěji k tomu, na co jsem se těšila, tak si rychle najdu něco nového, na co se zase mohu těšit,” vysvětluje herečka svůj přístup k tomu, co v životě přijde a jestli je šťastná.

Slovenská herečka Anna Šišková se narodila 30. června 1960 v Žilině. Studovala na Pedagogické fakultě Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešově (1979–1982), kde byla v letech 1980–1981 členkou činohry Divadla Jonáše Záborského. Od roku 1981 působila v trnavském Divadle pro děti a mládež (dnešní Divadlo Jána Palárika) a později přešla do bratislavského Divadla Astorka Korzo '90. Za své herecké kreace získala v letech 2001 a 2003 slovenskou divadelní cenu DOSKY. Má dvě dcery, Dorotu a Terezu.

Cítí se dobře

Anna Šišková, jako protagonistka seriálu, který se věnuje tématu domácího násilí na ženách a ženám v nesnázi, říká: „V mém osobním životě jsem to nikdy nezažila. Ale do jisté míry ve mně submisivní žena někde je, co se týče vztahů. Možná v práci a v životě se snahou postarat se o sebe umím být velmi přímočará a jdu si za svým, ale když jsem doma, tak někdy volím být submisivnější,” hodnotí svůj postoj vůči postavě, které manžel fyzicky ubližuje, a dodává:

„Když jsem tuto postavu hrála  - a když vidím občas i u svých kamarádek, že se takhle k mužům chovají a doslova se cítí v této roli dobře, umím si představit, že se to dostane až do extrému, pokud toho muž zneužije.”

Možná se některé ženy mají lépe, když mají oporu v muži. Podvolí se a on se o ně stará.
Anna Šišková

Poselství pro mladou generaci

Dcera Anny Šiškové Tereza Nvotová je dokumentristkou a pustila se do reflexe éry a osobnosti Vladimira Mečiara. „Terezce chválím, že z něj neudělala úplné hovado a netlačila svůj názor. Vlastně její film není jen o Mečiarovi. Je o takových lidech. A také je o těch, kteří jsou za Mečiarem a tvoří tyto Mečiary. Jsou to finanční skupiny, nebo prostě lidé, kteří takového politika vytvoří. A to je poselství jejího  filmu. Náš Fico je jeden z těch, který byl vytvořený. Proto na Terezčin film chodí mladí lidé,” uzavírá politické téma herečka. 

Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus. Anna Šišková take přizná, jaké vzrušení jí připravuje její druhá dcera žijící v Nepálu.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související