Největší stádo asijských gazel

15. květen 2009

Ve stepích Mongolska došlo k neobvyklému úkazu - namísto tisícových stád se tu sešlo asi čtvrt milionu gazel.

Pláně Mongolska jsou domovem několika druhů migrujících kopytníků. Divoký osel kulan se stejně jako antilopa sajga kvůli lovu ocitl na pokraji vyhubení, ale stále zde žijí asi 2 miliony gazel středoasijských, kterým se také říká gazela dzeren (Procapra gutturosa). Jsou to středně velká zvířata s pískově zbarvenou srstí a samci nesou na hlavě lyrovitě zahnuté rohy. Gazely dzeren jsou velmi vytrvalí běžci a také dobří plavci, kteří se v době migrace sdružují do tisícihlavých stád. V zatím největším pozorovaném stádu bylo 80 000 gazel.

Zoologové z Massachusettské univerzity a Smithsonova institutu koncem roku 2007 nasadili odchyceným gazelám obojky s vysílačkami pro satelitní sledování a vypustili je zpět ke stádům. O pár měsíců později díky tomu zjistili, že na pláních východního Mongolska se stahují stále větší a větší stáda gazel. Konečný počet jedinců v gigantickém stádu nakonec dosáhl 250 000, což je celá čtvrtina všech žijících gazel dzeren.

Zoologové se domnívají, že neobvyklý jev způsobily extrémní podmínky. Velkou oblast stepi v létě 2007 postihlo silné sucho a gazely se vydávaly za potravou do několika málo míst, kde naopak vydatně pršelo a rostla čerstvá tráva. Autoři studie migrace gazel, kterou nyní zveřejnil časopis Oryx, však upozorňují, že příště se neobvyklý jev může snadno změnit v pohromu. Stačilo by, aby se zatravněné oblasti nacházely o 30 kilometrů dále a gazely by narazily na ploty a silnice, které by jim zahradily přístup k potravě. Místo největší migrace bychom pak sledovali spíš hromadné hynutí gazelích stád.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio