Největší pavouk křižák

21. říjen 2009

Americko-slovinský tým vědců objevil dosud největšího známého pavouka z čeledi křižákovití.

Největšími zástupci křižáků jsou pavouci rodu nefila (Nephila), jejichž sítě mohou být v průměru větší než 1 metr. Nefily žijí v tropických a subtropických oblastech, kde vědci dlouho rozeznávali asi 150 druhů. Současný výzkum ale ukázal, že většina z nich byla pouhá synonyma a ve skutečnosti existuje pouze 15 druhů nefil, z nichž poslední byl popsán už v roce 1879.

Teprve nyní se k nim přidal další druh z jižní Afriky a Madagaskaru, který dostal jméno Nephila komaci. Jak se ukázalo, je vůbec největším zástupcem křižákovitých pavouků. Samičky mají tělo dlouhé skoro 4 cm a rozpětí jejich nohou činí 10 až 12 cm. Samečci jsou mnohonásobně menší, což je pro nefily charakteristické.

Sameček je mnohonásobně menší než samička, což je pro nefily charakteristické (Nephila pilipes)

Nový druh identifikoval slovinský biolog Matjaž Kuntner spolu s kolegy ze Smithsonova muzea dějin přírody. V roce 2000 a 2003 si v muzejních sbírkách všiml neznámého pavouka, který vypadal jako mezidruhový hybrid nebo vyhynulý druh. Pozdější objev živých exemplářů v jihoafrickém národním parku Tembe Elephant Park ale ukázal, že jde o samostatný druh.

Nový druh pavouka popisuje článek v PLoS ONE.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.