Největší japonský vynález všech dob

24. září 2010

O tom, co je největším japonským vynálezem minulého století, mají obyvatelé země vycházejícího slunce jasno. Není to však ani superrychlý šinkansen, všudypřítomný automat na nápoje, natož MP3 přehrávač. Podle výzkumu veřejného mínění považují Japonci za největší objev století instantní nudle.

Instantní nudle, tedy pokrm, který lze připravit pouhým zalitím horkou vodou, vynalezl Japonec Momofuku Ando. V roce 1948 založil potravinářskou firmu Nissin, původně jako malý rodinný podnik. O deset let později, 25. srpna 1958, uvedl na trh po dlouhém experimentování metodou pokusů a omylů první instatní nudle na světě, nazvané Čikin-rámen (čikin z anglického chicken, kuře; rámen označuje v japonštině nudle ve vývaru). Mělo to ovšem háček: instantní nudle stály šestkrát více, než ty normální.

Rámen nejsou japonským tradičním jídlem odjakživa, jak si to mnozí Japonci myslí, ale byly do Japonska importovány z Číny koncem 19. století. Z jokohamského přístavu se jejich sláva rychle rozšířila a již na počátku 20. století se staly oblíbeným japonským fast-foodem.

Instantní nudle čekaly dvě důležitá zlepšení: zlevnění ceny a polystyrénový kelímek. Z čikin-rámen se tím v roce 1971 staly kapu-rámen (cup-rámen), které dosáhly téměř kultovní obliby, zejména mezi studenty a osamělými byznysmeny. A ve stejném designu můžeme nudle v kelímku koupit v Japonsku i dnes.

Hotové kapu ramen

Instantní nudle se dnes vyrábí v mnoha variacích a příchutích, od klasické kuřecí, vepřového vývaru, cibulkové, s krevetami, zeleninou až po smažené nudle jakisoba. Průměrný Japonec spořádá ročně 42 kelímků nudlí, tedy skoro jeden týdně. V roce 2004 se vyrobilo na 70 miliard porcí. Přestože jsou instantní nudle levné, rychlé a snadno dostupné, nejsou úplně nejlepší stravou: vysoký obsah soli, konzervačních prostředků, glutamátu a dalších chemikálií není zrovna nejzdravější. Možná právě proto se stále daří klasickým vývařovnám, kde vám japonský dědeček připraví nudle čerstvé.

Na hygienické podmínky lokálních rámen-bufetů ale pohlížejte asijskýma očima - ostatně pár švábů nudlím na chuti to neubere, možná právě naopak. Navíc v každém z malých obchůdků chutnají ty stejné rámen pokaždé jinak.

autor: Denisa Kollmannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.