Nejednotnost uvnitř vládní koalice

17. září 2003

Když řekl v úterý během rokování zákonodárců ČSSD místopředseda strany Zdeněk Škromach, že nikdo z klubu nebude proti reformním zákonům, pak bylo jasné, že nemluví o Josefu Hojdarovi, protože ten přece z klubu vystoupil. Na přímou otázku pak Škromach řekl, že také skutečně neví, jak se odbojný poslanec zachová. Nicméně mu nepřímo vzkázal, že pokud Hojdar neuspěl u orgánu strany, měl by z toho vyvodit důsledky. Na vysvětlenou řekněme, že s Hojdarovým vyhraněným stanoviskem žádná z krajských centrál strany nesouhlasí, mnohé jsou dokonce přímo proti němu.

Hojdara nepodporuje dokonce ani tradiční protišpidlovská bašta, totiž severočeská ČSSD, která nyní v zásadě reformu chce. Šéf ústecké organizace, kontroverzní Jaroslav Foldyna sice říká, že není nutné, aby prošly všechny startovní reformní zákony, kterými se bude ještě v září zabývat Sněmovna, ale o tom, že je reforma nezbytná a že je třeba ji podpořit, nepochybuje ani on. A další prudká odpůrkyně současné vládní koalice, exposlankyně Jana Wolfová, konstatovala, že úterní snaha premiéra Špidly a ministra financí Sobotky získat poslance na svou stranu měla úspěch.

To by mohlo vypadat jako zásadní pozitivní signál pro vládu, věc však rozhodně není jistá. Při zkušebním hlasování na klubu dva poslanci ruku nezvedli a tak je docela dobře možné, že se vláda bude muset smířit s nějakým ústupkem. Hojdar sám osud reformy však v rukou nemá, někdo by se k němu musel přidat. Tak to mu nepřímo bylo i vloni, kdy se kdekdo zlobil na Hanu Marvanovou při neúspěchu povodňového vládního balíčku. Jenomže v tomto případě koalici přece chyběl ještě hlas Jana Kavana, zasedajícího právě v OSN. Hojdar, který se k nevoli svých kolegů úterní debaty vůbec neúčastnil,by chtěl zásadně změnit tři návrhy zákonů. Konkrétně mu jde o zachování nemocenské dávky v prvních třech dnech nemoci, které hodlá vláda snížit, dále o zvýšení odvodů na důchody a naopak o nezvyšování pojistného pro podnikatele.

Na to vše Špidla jistě nepřistoupí, něco však možná přece jen obětuje a tak také mění rétoriku. Zatímco v červnu premiér hrozil pádem vlády, pokud balíček neprojde vcelku, čímž tlačil nespokojence ke zdi, neboť na ně by pak padla vina za politickou krizi. Nyní ale Špidla spojuje další osud kabinetu s rozpočtem. To, že neprojdou některé zákony reformy, ještě neznamená automatický pád vlády. Klíčový bude až rozpočet, řekl prý premiér, aspoň podle kuloárových informací.

A také Hojdar lehce šlape na brzdu. Údajně nebude proti celé reformě, jen proti zákonům, k nimž bude podávat pozměňovací návrhy. To celé působí jako příprava na nějakou remízu. Vláda v něčem Hojdarovi a patrně ještě komusi dalšímu, zatím neznámému z klubu ČSSD, povolí, a Hojdar zase, aby neztratil tvář, se spokojí aspoň s dílčím vítězstvím a jinak reformu podpoří a ještě jí možná i pochválí. Proč by také ne, když jde zatím spíše jen o náznak skutečné nápravy veřejných financí.

O vpravdě radikální reformu se bude svádět boj teprve v budoucnosti, pokud vůbec někdo najde dost odvahy s ní ovšem přijít. Zatím jsme spíš svědky politikaření, než zápasu o cosi zásadního.

Spustit audio