Nejdřív to byla jen bláznivá cesta na sever, pak jsme autem a třemi dětmi objeli sedm zemí, popisuje Štěpán Hon, který píše Evropský deník

25. červen 2021

Fotograf Štěpán Hon se jednoho dne dozvěděl, že po letech focení pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech s ním už nepočítají. „Bylo to nečekané, vlastně ani nevím, co za tím stálo, ale prostě jsem v roce 2014 dostal informaci, že na MMF už pro mne není v týmu fotografů místo. V té chvíli jsem chtěl být co nejdál od České republiky, chtěl jsem si asi vyléčit zklamání. Tak jsem vzal rodinu, velké auto a jeli jsme za polární kruh,“ popisuje důvody odjezdu do Norska.

Nakonec vznikl projekt Evropský deník, ze kterého právě vychází kniha Náš evropský deník. „Primárně, jak říká má kamarádka z FAMU, jsem chtěl ulevit svému tvůrčímu přetlaku, takže proto kniha vznikla,“ dodává.

Za sedm let projela rodina se třemi dětmi postupně sedm evropských zemí, najeli na 40 tisíc kilometrů a v každé zemi byli vždy skoro měsíc. 

„Na začátku nešlo o žádný projekt, byla to dovolená. My jen vyrazili na bláznivou cestu na sever. Manželka mi občas vyčítá, že za mnou vlaje. Že se díky mně ocitla na venkově, kde jsme zrekonstruovali vesnický dům. Je to Pražanda, kterou jsem vytrhnul z velkoměsta a která teď za mnou vlaje.“

Hon se smíchem přiznává, že manželka sice protestuje, ale ne nijak zásadně a spíš si jejich rodinné cestování opravdu užívá. Kromě první, spíš impulzivní cesty pak následovaly už cesty předem plánované. 

Čtěte také

„Připravuji je pro rodinu a pro sebe,“ přiznává. „Vždy to má nějakou choreografii, kdy se před cestou snažíme potkat někoho, kdo tu zemi dobře zná. Abychom nemuseli jet podle bedekrů a jeli jen po těch nejvěhlasnějších místech, ale abychom našli něco, co není až tak zatíženo turismem. Spíš nás zajímají autentické pozůstatky třeba i původních kořenů té které země.“

A když to má celé zjednodušit, říká: „Snažíme se nasát atmosféru a ducha, podívat se do hor, k moři, ale nebýt tam moc dlouho. Jakmile jsme u moře, tak mají žena i děti tendence lehnout a odpočívat, když už jsme na té dovolené. Tak to je potřeba je po několika dnech z toho vytrhnout,“ konstatuje. 

Baví to i děti

A užívají si i jejich děti. „Synovi Adamovi bylo už 17 let a jezdí s námi pořád. Taky by nás už mohl poslat do háje s tím, že si udělá vlastní program. Ale je to velký milovník přírody,“ prozrazuje.

„Kdekoli vystoupí z auta, tak jde prozkoumat místní biotop – chytí hada, ještěrku, štíra nebo nevím něco. To si zavře do skleničky a v autě mu to uteče. Takže já pak googluju nebo volám tátovi, jestli žije na Balkáně nějaký jedovatý štír. Protože nám to pak běhá někde pod matrací. Takže ano, myslím, že si to děti užívají,“ uzavírá Štěpán Hon. 

Celý pořad Hovory najdete v audiu, ptal se Vlastimil Ježek.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související