Nebudeme muset vybíjet zvířata?

30. srpen 2005

Preventivní sanační opatření v podobě vybíjení celých stád skotu při zjištění nemoci BSE (choroba šílených krav) budou možná už brzy patřit minulosti.

Biologové vedení Claudiem Sotem z univerzity v Galvestonu (USA) zkoušejí stanovení prionů (bílkovinných částic, které změnou tvaru molekuly získávají nové vlastnosti, "infikují" zdravé bílkovinné molekuly, odolávají rozkladným enzymům a ničí nervovou tkáň) z krve. Priony jsou původci řady smrtelných a nevyléčitelných chorob savců, např. BSE, scarpie a dalších, a také chorob lidských (Creutzfeldt-Jakobova nemoc). Přítomnost prionů dosud bylo možné zjistit pouze při analýzách mozku poražených zvířat, což vedlo k preventivní likvidaci stád, ve kterých se vyskytl nakažený jedinec.

Nová metoda funguje na principu mnohonásobného zmnožení prionů v krevním vzorku. V krvi nemocného je pro stávající detekční metody prionů příliš málo. Do zkoumaného vzorku se proto přidá zdravý protein a nechá působit. Pokud zkoumaný vzorek obsahuje priony, přidané bílkoviny jsou jimi nakaženy a vytvářejí se prionové shluky. Ty jsou následně ultrazvukem rozbity a přidá se nová zdravá bílkovina. Tato procedura se opakuje tak dlouho, až se priony namnoží tak, že je lze stávajícími analytickými metodami zjistit. U krve zdravého zvířete ani mnohonásobné opakování procedury logicky žádné priony neodhalí. Zdravá bílkovina se nemůže při testech sama od sebe nakazit.

Vědci zkoušejí novou metodu zatím na křečcích a její spolehlivost dosahuje 90 %. Během půl roku chtějí biologové tuto metodu adaptovat pro použití i u jiných zvířat, a dokonce také u člověka. /Nature Medicin/

autor: mip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.