Nebojíme se stíhat podezřelé soudce a politika se drží od justice daleko, chválí šéf Soudcovské unie

17. prosinec 2020

Když prezident Miloš Zeman nedávno jmenoval nové soudce, varoval je, aby se vyhnuli korupci a pokušení stát se mediálními hvězdami nebo mluvit do politiky. Jenže v médiích se teď propírá zatčení soudce Vrchního soudu Zdeňka Sováka. „Pro mě je úlevné zjištění, že došlo-li k něčemu protiprávnímu, jednalo se o individuální záležitost. Pro běžného občana to ale z hlediska pohledu na justici není příznivá zpráva,“ říká prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Čtěte také

Prezident Zeman v projevech před nově jmenovanými soudci vždy reaguje na aktuální dění, tentokrát to bylo zatčení soudce Sováka nebo rozhovor předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, ve kterém komentoval politické kauzy, komentuje kontext prezidentových slov Vávra.

„Zaplaťpánbůh stejně jako česká politika drží ruce dost daleko od justice, tak ani soudci se přes svá rozhodnutí nesnaží vstupovat do politického boje,“ míní bývalý předseda Městského soudu v Praze.

Je podstatné, abychom měli jistotu, že státní zástupci a policie nemají problém podezřelého soudce stíhat. Za to jsem rád.
Libor Vávra

Zatímco Ústavní soud rozhoduje hodnotově a do politiky z povahy věci aktivně zasahuje, když ruší zákony a opatření, soudci obecné justice by se podle Vávry měli vyjadřovat jen ke konkrétním kauzám: „U obecných soudů by měla být zdrženlivost před politickými komentáři razantně větší.“

„Soudce by neměl být povahy takové, aby se před novináře a kamery těšil. Ale na druhou stranu je dobré, pokud nemá problém po rozhodnutí vystoupit a zodpovědět otázky. Pokusit se zjednodušit složité právní problémy, které řešil, a tím přispět k právní osvětě. Uvědomovat by si to měli i samotní novináři, když se na soudce obrací,“ podotýká.

Česká justice funguje dobře

Prostředí české justice je podle Vávry v průměru zdravé. Nejčastější problémy jsou prý se soudci, kteří vyhoří, případně mají zdravotní problémy, a to se odrazí na jejich práci. Záleží pak na konkrétním pracovišti, jestli se problém podaří zákonnými prostředky vyřešit, mnozí soudci ale v takových případech rezignují dobrovolně.

Čtěte také

„Když někdo přestane dobře pracovat, tím více musí pracovat ostatní. V soudním kolektivu je tak přirozeně velká snaha, aby všichni pracovali optimálním způsobem. Podobné excesy se i velmi rychle dostávají na veřejnost, protože soudci nemají zájem to tutlat,“ tvrdí.

„Pokud jde o protiprávní nebo trestněprávní kauzy, tak to je jiná káva. Zde je podstatné, abychom měli jistotu, že státní zástupci a policie nemají problém podezřelého soudce stíhat. Za to jsem rád a Česká republika si v tomto stojí velmi dobře,“ upozorňuje Vávra.

Česká justice se podle něj v posledních 30 letech nemusela potýkat s rozsáhlým korupčním systémem, z účasti na něm je nyní podezírána řada soudců na Slovensku, ani s politickými tlaky, jako tomu je v Polsku nebo v Maďarsku.

V evropských statistikách si vedeme skvěle například i v rychlosti řízení, která je, nevím proč, někdy zpochybňována.
Libor Vávra

Od 90. let tu ani neexistovala politická strana, která by útočila na principy právního státu. „Když už se něco objevilo, byl to nějaký individuální výrok. Nikdy tu nebyla systémová snaha změnit justici, která je v očích Západu hodnocena velmi dobře,“ zdůrazňuje.

„V evropských statistikách si vedeme skvěle například i v rychlosti řízení, která je, nevím proč, někdy zpochybňována. Je vynikající i proti řadě bohatších zemí,“ uzavírá Vávra.

Je justice pod tlakem koronaviru? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související