Naše krávy mají na krku obojek, jakési chytré hodinky, říká agronom moderního kravína ve Sloupnici

4. leden 2024

Pro 520 krav chytrého kravína Zemědělského družstva Sloupnice stačí jediný zootechnik, který vlastně jen pohledem na monitor zjistí, v jakém stavu krávy jsou, případně jestli jim nic nechybí. Všechno, co krávy potřebují – od krmení až po dojení –, obstarávají moderní technologie. „Každé zvíře má na krku obojek, kde se mj. snímá, kolik za den nachodí kroků. Prakticky jsou to chytré hodinky,“ popisuje hlavní agronom Jaroslav Vaňous.

„Žlutozelený pásek, který mají na krku, hlavně přenáší jejich aktivitu. Dozvíme se, jestli kráva dlouho neleží, jak dlouho žere nebo jak moc přežvykuje. Když počítač zaznamená změnu proti běžnému průměru, dostaneme do počítače výstrahu,“ doplňuje zootechnička Markéta Kubíčková.

Chytrý kravín v ZD Sloupnice; Krávy mají na krku obojek, jakési chytré hodinky

„Je to jakási výstraha – asi bychom na problém přišli, protože je to vidět na poklesu produkce mléka, ale teď vidíme dřív, že se něco děje,“ doplňuje.

Místo lidí mají v kravíně automatického robota, který zvířatům shrnuje krmivo, protože když kráva žere, tak ji toho mnoho spadne na zem. Zvířata se také mají možnost nechat automatem „podrbat“, stačí se jen dotknout toho správného místa. Automaticky probíhá i dojení, a to dokonce 32 krav najednou. „Dva dny jim trvalo, než se to naučili, ale už jsou samostatné,“ chválí agronom Vaňous.

Chytrý kravín v ZD Sloupnice; Krávy mají na krku obojek, jakési chytré hodinky

Důležité jsou i meteostanice, které podle větru a teploty určují, jak stáhnout, respektive vytáhnout závěsy na otevřených stranách kravína.

Víc si poslechněte v audiozáznamu reportáže, kterou pro Vědu Plus natočila Eva Kézrová.

Pořad se věnuje ale i dalším tématům:

Letos půjdou volit lidé v 70 zemích světa. Může supervolební rok změnit podobu Západu? Čtvrtek je světový den Braillova písma. Jak písmo pro nevidomé a slabozraké vzniklo?

Vědou Plus provází Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související