Naplánovaný schodek rozpočtu se nám musí podařit srazit, a to i za cenu rozpočtového provizoria, říká poslanec ODS Skopeček

14. říjen 2021

Uskupení Spolu a PirSTAN chtějí koaliční smlouvu podepsat do 8. listopadu. K jednotlivým postům – kromě kandidáta na premiéra Petra Fialy – se zatím vyjadřovat nechtějí. V tuto chvíli je na řadě debata nad společným vládním programem, zdůrazňují. Analytici a političtí komentátoři vidí případné jablko sváru v sociální oblasti, kde by se mohly střetnou pohledy konzervativní ODS a liberálních Pirátů. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) se ale o dohodu neobává.

Čtěte také

„Pohled na věc se samozřejmě liší, ale je zjevné, že nadchází těžká doba. Všichni si uvědomujeme, že inflace a šílené zdražování prostě nesmí dopadnout na ty nejchudší. A že jedním z cílů vládní koalice bude, aby krize nezapůsobila jako v minulosti a nedělaly se reformy typu pana Drábka,“ říká v Tématu dne Richterová.

Naráží tak na někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který rezort vedl v období ekonomické krize. Konkrétně má Richterová zřejmě na mysli jím prosazené změny ve vyplácení sociálních dávek.

„Debabišizace“ státní správy?

Poslankyně Pirátů je přesvědčená, že obě koalice získaly ve volbách dostatečně silný mandát. Jako největší úkol nově vznikající vlády vnímá dokončení „debabišizace“ a „deagrofertizace“ státní správy. „Není se třeba obávat nakupování jednotlivců, což by jinak Andrej Babiš mohl zkoušet,“ prohlašuje bez dalšího vysvětlení.

Místopředseda nového poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček potvrzuje, že do nadcházejícího jednání o vládních postech se občanští demokraté chystají vstoupit s požadavkem na pozici ministra financí.

Jsem přesvědčen, že i za cenu rozpočtového provizoria se nám plánovaný schodek rozpočtu musí podařit srazit.
Jan Skopeček

„O personáliích jsme ale doposud nemluvili. Chceme o nich začít až najdeme programovou shodu,“ vysvětluje Skopeček. To, co mu nejvíc leží na srdci, je složitá situace kolem státního rozpočtu.

„Je zřejmé, že nebudeme-li mít vládní posty a aparát ministerstva financí, tak nejsme schopní rozpočet předělat od začátku do konce. Ale jsem přesvědčen, že i za cenu rozpočtového provizoria se nám plánovaný schodek rozpočtu musí podařit srazit. Protože není v příštím roce možné hospodařit s větším deficitem, než jsme měli v době nejhlubší covidové krize.“

Hosty byli:
Olga Richterová, Piráti
Jan Skopeček, ODS
Jan Pavel, člen Národní rozpočtové rady
Marie Bastlová, redaktorka SeznamZprávy

Cestu ale ODS nevidí v jakémkoliv zvyšování daní, naopak v případě vzrůstajících cen elektřiny hovoří o snížení daňového břemene.

Člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel se nicméně obává, že pokud nemá být sáhnuto do hlavních výdajových bloků jako je školství, důchody nebo zdravotnictví, je cesta snižování schodku bez zvyšování daní nereálná.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.