Na nestrannost už není čas, míní o dodávkách zbraní pro Ukrajinu bývalý konzul Votápek

17. září 2014

Na Ukrajinu směřují první zásilky zbraní ze zemí Severoatlantické aliance. Uvedl to ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej, i když žádný z členů NATO tuto informaci zatím nepotvrdil.

Někteří odborníci vyzbrojování ukrajinské armády považují za jedinou hráz, která zabrání Vladimíru Putinovi pokračovat ve vyvolávání nepokojů v Donbassu. Jiní tvrdí, že dodávky zbraní můžou konflikt jen eskalovat.

„Otázkou je, kdo zbraně dostane, zda ukrajinská armáda nebo dobrovolnické jednotky,“ vyjádřil své obavy v Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Podle něj není základním problémem ukrajinské armády nedostatečná výzbroj, ale samotný její velitelský sbor a morálka.

„Navíc se ve válečném poli ocitly dvě různé složky: 44 dobrovolnických praporů patřících místním boháčům, regionům, politickým stranám, a pak samotná dělnicko-rolnická ukrajinská armáda,“ popsal situaci Bašta.


Bašta: „Věříte, že když ukrajinská armáda dostane moderní zbraně, že to vyřeší případnou válku? Bude to mít jediný důsledek: jestli se začnou oficiálně dodávat na Ukrajinu zbraně ze strany NATO, Rusové tuto příležitost využijí a budou je na Ukrajinu dodávat oficiálně, nikoli pašovat. Pokud budeme konflikt na Ukrajině řešit tím, že budeme vyzbrojovat bojující síly, způsobíme jenom eskalaci, protože Rusko bude postupovat podobně.“

Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek možnost eskalace nevylučuje, ale je také možné, že se Moskva rozhodne, že cena, kterou za konflikt platí, je příliš vysoká a konflikt vůbec eskalovat nebude.

„Druhá varianta je ale ta, že necháme Kyjev na holičkách a Moskva prostě zvítězí,“ dodal bývalý konzul.


Votápek: „Jakmile dáte chlapovi do ruky kvér, tak se v něm probouzí zvíře a není v zásadě důležité, jestli bojuje pod georgievskou lentočkou anebo pod žlutomodrou lentočkou. Nicméně důležité je to, že na jedné straně stojí legitimní ukrajinská vláda, a na druhé straně stojí agenti Moskvy, zahraniční mocnosti a místní lidí, kteří se od nich nechali zverbovat. Pro mně je tento rozdíl rozhodující.“

Zatímco západ se chová podle pravidel a zbraně na Ukrajinu nepašuje, Moskvě je v zásadě jedno, jestli zbraně předá pašeráckými cestami, v podobě humanitárních konvojů anebo oficiálně a s rozvinutými vlajkami, všímá si Votápek.

„Když nebudeme Kyjevu dodávat zbraně, bude zde paralela s postojem západních mocností vůči španělské republikánské vládě. Ty se tak dlouho snažily být nestranné a neutrální, až pomohly Frankovi zvítězit,“ připomněl Vladimír Votápek.

autoři: tpa , oci
Spustit audio