Na lidských právech vám začne záležet, když si přečtete o čínských lágrech, říká Jiří Dědeček

9. listopad 2018

„Čína je rozporuplná země. Nikdy jsem v ní nebyl, protože jsem byl mnohokrát fotograficky zachycen na protestech před čínskou ambasádou,“ říká básník, písničkář, spisovatel a překladatel a předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček.

„Upřímně řečeno bych se v kontinentální Číně necítil dobře,“ dodává.

Písničkář, básník, textař, překladatel a spisovatel Jiří Dědeček do roku 1985 tvořil a vystupoval ve dvojici s Janem Burianem, poté se v tvorbě osamostatnil. Má rád slovní hříčky a pracuje s nimi ve většině své tvorby. Mimo jiné je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

Dědeček se v rámci neziskové organizace Člověk v tísni podílí na lidskoprávních aktivitách. Z Kuby nebo Ruska přiváží rukopisy a tiskoviny, které mají šanci vycházet v exilu.

Čína přinesla spíše dluhy než investice, hodnotí Zemanovy zahraniční cesty diplomat Kolář

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Polska

Současný prezident Miloš Zeman jezdí na zahraniční návštěvy méně často než jeho polistopadoví předchůdci. Za své nejdůležitější poslání považuje posilování ekonomické diplomacie. Jak důležité jsou zahraniční aktivity české hlavy státu?

„Je to dobrodružství svého druhu. Ale upřímně řečeno, zkušenosti z těchto cest zpracovávám, teprve když se vrátím. Ve chvíli, kdy jsem v daném místě, zvažuji jen nejnutnější věci: abych přešel hranici, správně ukázal pas, našel lidi, které hledám, a podobně. Nechtěl bych ze sebe ale dělat dobrodruha. Nikdy se mi totiž během toho nic příšerného nepřihodilo. Vše vždy proběhlo mírumilovně a kulturně jako turistický výlet nablblého zbohatlého Čecha. Aspoň doufám, že jsem tak byl nahlížen místními orgány.“

Obavy z Číny

Básník a hudebník vysvětluje, proč se rozhodl nebýt nečinný a zapojit se do boje proti diktátu a totalitě: „Na lidských právech vám začne záležet ve chvíli, kdy si přečtete otřesné reportáže a svědectví o odebírání orgánů v čínských lágrech. O prohnaném a velmi perfidním způsobu mučení a věznění lidí. A pak si řeknete, že je to jedna z největších zemí na světě a její kultura se postupně rozšiřuje do všech oblastí planety. A čeká to tedy i nás.“

„Samozřejmě, že se toho bojím. A velmi. Čína nahání strach nikoli počtem obvyatel, ale způsobem vládnutí,“ dodává.

Kultura Číny se rozšiřuje a nás by mučení, které se tam odehrává, mohlo také čekat.
Jiří Dědeček

Nezkrocená fantazie hříček

Psát pro dospělé čtenáře mu dnes už připadá marné. „Je ale otázka, proč by to pro děti nemělo být ještě marnější a proč by kniha vůbec neměla být marnost nad všechny. Díky dětem je ale více prostoru, aby se člověk mohl hříčkově vyřádit. Fantazie není vůbec ničím krocena. Když se dětská kniha povede, měla by být zabávnou četbou i pro dospělé. V tom je mi velkým vzorem Emanuel Frynta.“

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Jiří Dědeček bude hovořit ještě o tom, proč se ve své tvorbě skrýval za jiného autora. 

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související