Na cestě za inteligentní umělou inteligencí zatím spíš víme, co nefunguje, uvažuje IT expert Tomáš Mikolov

13. prosinec 2021

Jakýsi politický boj existuje i v koroporacích, tvrdí po zkušenostech z Googlu, Facebooku nebo Microsoftu počítačový expert Tomáš Mikolov, který nyní působí na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT. „Všude jsem viděl určité typy osobností – lidi, kteří se snaží dostávat do vedení. A často to nejsou ti, kteří něčemu rozumí, ale spíš zákulisní vyjednavači,“ říká v Osobnosti Plus.

Mikolov upozorňuje, že v rámci jedné korporace může být člověk superúspěšný, ale pokud jeho „pohádka pro manažery“ nemá reálný základ, mimo firmu zůstane neznámým vědcem, protože nikdy neobjevil nic, co by fungovalo.

Sestrojení skutečně inteligentní umělé inteligence? V cíli nejsme ani zdaleka.
Tomáš Mikolov

„Uvnitř korporace ale šplhá po kariérním žebříčku. A když to vidíte opakovaně, už vás to přestává bavit,“ konstatuje informatik a dodává, že podobní firemní giganti se pak stávají novou Wall Street, kde se dá rychle zbohatnout.

Umět se prodat

Jsou poctiví vědci a ti, kteří mají rádi své PR, glosuje Mikolov. „Je to také o rozdílnosti kultur. Ve Spojených státech se bere ‚umět se prodat‘ jako velké plus, ale pod to se schová třeba i to, že své negativní výsledky zamlčíte a vypíchnete jen ty pozitivní. A k tomu zapomenete zmínit některé důležité detaily,“ uvažuje.

Čtěte také

Tomáš Mikolov se řadí mezi vědce, kteří se zabývají umělou inteligencí. „Jedna z věcí, co mi na tomto výzkumu dlouhodobě vadí, je, že se míchá všechno dohromady.“

Zatímco původní motivací pro výzkum umělých neuronových sítí bylo přiblížit se fungování lidského mozku, dnes pod pojem umělá inteligence spadají i matematické modely, které se dají popsat jako násobení matic.

V cestě za sestrojením skutečně inteligentní umělé inteligence tak zdaleka nejsme u cíle. V podstatě spíš víme, co nefunguje, podotýká Mikolov. Dodává, že slepé cesty, na které vědci postupně narazili, vedly k vývoji jiných užitečných řešení: počítačové vidění, strojový překlad nebo například rozpoznávání hlasu.

Jak ošálit umělou inteligenci na rozpoznávání obrázků? Proč Evropa zaspala za zbytkem světa? A máme ještě šanci dostat se do čela? Poslechněte si celý rozhovor Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.