Murphy a odbory

23. červen 2004

Jeden z Murphyho zákonů říká: "Jakmile se zlepšuje ekonomická situace, všechno ostatní jde do háje." Když se tedy ve firmách, které mají problémy, začne hovořit o změnách, které by ekonomicky zlepšily situaci, odboráři zbystří. Čerstvě se tak děje ve francouzském elektrárenském gigantu EdF a u nás v případě Českých drah.

Francouzským odborům se nezamlouvá záměr vlády přeměnit EdF na akciovou společnost a následně prodat třicet procent akcií. Podle vlády jsou peníze potřebné na investice a důchody, podle zaměstnanců ovšem právě výši důchodů a zachování pracovních míst privatizace ohrozí. Vedení Českých drah zas plánuje vytvoření společnosti holdingového typu, která by byla schopna pružněji reagovat na konkurenci, ale odboráři parcelování podniku na dceřiné společnosti nevěří, a hrozí stávkou. Francouzi už stávkují a nutno uznat, že nápaditě. Politikům, kteří prosazují privatizaci, vypínají v jejich domácnostech proud, a naopak v rámci stávky obnovili dodávky proudu do domácností s nezaplacenými účty.

Francouzští politici jsou rozhořčeni, vnímají vypínání proudu jako útok na svou osobní svobodu, a podobně jako u nás management Českých drah, tvrdí, že zaměstnanci jsou sami proti sobě. Mají nejspíše pravdu, že by změny představovaly ekonomický přínos. Jenomže paradoxní zkušenost vyjádřená Murphyho zákonem dává současně za pravdu i zaměstnancům, kteří jsou přesvědčeni, že to budou právě oni, kdo na zlepšení ekonomické situace doplatí. Úkolem politiků a manažerů tak, zdá se, není vysvětlit lidem, jak lze docílit lepší ekonomické situace, ale přesvědčit je, že se nenaplní Murphyho princip, podle kterého pak všechno ostatní půjde do háje. A s Murphyho zákony je špatné pořízení, protože bohužel zpravidla platí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.