Mořské louky jsou tiché útočiště

28. leden 2013
Monitor

Mořské louky chrání ryby před útoky mořských savců, kteří k lovu využívají echolokaci. Důvodem je jejich schopnost tlumit zvuky o vysoké frekvenci.

Takzvané mořské louky jsou rozsáhlé porosty, které tvoří jednoděložné rostliny schopné růst ve slané vodě. Nacházejí se v mělkých vodách a poskytují potravu mnoha druhům mořských býložravců jako jsou želvy nebo kapustňáci. Další druhy včetně různých ryb v nich hledají úkryt před predátory a příhodné místo k rozmnožování. Nová studie však naznačuje, že mořské louky mají ještě další, dosud přehlíženou, ale velmi důležitou funkci.

Vědci z Texaské univerzity v Austinu zjistili, že hustý porost tlumí vysokofrekvenční ultrazvukové signály, které delfíni a další ozubení kytovci využívají při lovu. Znamená to, že mořské louky zřejmě slouží nejen jako vizuální, ale také akustická útočiště. Tlumivý účinek mají bubliny plynů, které vznikají během fotosyntézy a které rozptylují zvukové vlny. Jsou přitom velmi efektivní: experimenty vědců prokázaly, že mořská louka ve srovnání s holým dnem moře zeslabí zvuk o frekvenci 300 až 500 Hz, jaký vysílají delfíni, o 55 až 88 %. Najít v mořské louce rybu je pak pro delfína logicky mnohem těžší.

Zdroj: Marine Ecology Progress Series

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.