Moderní pražské kostely

3. leden 2015

Jedinečné sakrální stavby. 3 ledna

V Praze se na přelomu 20. a 30. let minulého století postavila řada unikátních sakrálních staveb. Vznikly výjimečné kostely jako například chrám Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad či kostel sv. Václava na Čechově náměstí ve Vršovicích. Podíleli se na nich významní architekti té doby - jmenujme například Jože Plečnika, Pavla Janáka nebo Josefa Gočára.

Proč se vůbec tak hojně stavěly kostely ve 20. letech? Souviselo to nějak s vytvořením nové republiky? Patřilo to k tehdejšímu urbanismu, že každá rozvíjející čtvrť musí mít svůj kostel?
A platí to i dnes?

Cestopisem architektury nás provede historik architektury Zdeněk Lukeš. Moderuje Michael Rozsypal. Poslouchejte v sobotu 3. ledna v 16:10.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.