Mladí chtějí církev otevřenou a srozumitelnou

30. září 2018

V říjnu se bude ve Vatikánu konat biskupská synoda, jejíž téma zní: „Mladí lidé, víra a rozlišování povolání“. Jakou církev dnešní mladí věřící požadují? A jakým způsobem by s nimi církev měla pracovat? Nad otázkami se zamýšlíředitel Salesiánského střediska mládeže v Brně-Žabovřeskách Jiří Baláš a radní Vysokoškolského katolického hnutí v Brně Pavel Dostál.

„Přijde mi, že církev vylučuje hříšné lidi, kteří mají problémy s přikázáními a názory církve. Cítí se pak v kostele špatně. Bylo by pěkné, kdyby církev byla otevřená pro všechny. I ty, co tápou a dělají třeba i nesprávné kroky. Mám v okolí lidi, kteří mají strach, že když spáchali nějaký hřích, církev je už nechce,“ přemýšlí student Pavel Dostál. „Právě mladí lidé jsou citlivější na názor ostatních,“ dodává.

„Důležitá je srozumitelnost, s níž komunikují představitelé církve ven. Aby nepoužívali takzvanou božskou hantýrku, ale mluvili možná ne úplně jazykem mladého člověka, ale jasně a srozumitelně,“ říká salesiánský kněz Jiří Baláš. Oba debatéři se shodují, že zásadní je meziosobní komunikace. Plody ale můžou přinést i moderní komunikační kanály. Není nutné, aby měl každý farář stránku na Facebooku nebo účet na Twitteru, ale můžou využít věřící, kteří mají k těmto platformám blízko, aby na nich komunikovali s dalšími mladými.

Na YouTube existuje například pořad Církev za oponou. „Pořadem provází mladý moderátor a přináší do něj témata jako celibát nebo předmanželský sex. Oslovuje kněží a další lidi, kteří k tomu mají co říci. Do odpovědí jsou prostříhané ukázky z filmů, které do toho přináší vtip,“ popisuje jeden z počinů mluvících jazykem mladých Dostál.

Přinese v těchto a dalších oblastech nějaké konkrétní výsledky i blížící se synoda? „Nemůžeme očekávat, že po synodě se bude dít tohle a tohle. Záleží na jednotlivých kněžích, řeholnících a lídrech společenství, aby hledali cestu k mladým a dávali jim prostor,“ myslí si Baláš. „Díky tomu, že se bude o problémech mládeže a jejich potřebách více mluvit, si je jednotlivé farnosti uvědomí a dají jim více prostoru,“ souhlasí Dostál. Oba plánují s písemným výstupem, který vznikne, dál pracovat a inspirovat se jím při dalších aktivitách pro mládež.

Spustit audio