Miniaturní plíce místo laboratorních potkanů?

22. červen 2009

Miniaturní plíce vytvořené z lidských buněk by v budoucnosti mohly zachránit život stovkám hlodavců, na kterých se testuje bezpečnost chemických látek.

K hledání alternativ k testům na zvířatech nevedou jen etické důvody, ale také vysoké náklady a časová tíseň. V rámci politiky Evropské unie, známé pod zkratkou REACH (registrace, evaluace a autorizace chemických látek) má být v příští dekádě otestováno 30 000 různých chemikálií. Inhalační test akutní toxicity každé z nich musí být proveden na minimálně 200 laboratorních potkanů. Test účinků dlouhodobého vdechování chemikálie pak vyžaduje 3000 potkanů.

Logickou alternativou jsou testy na buňkách plic pěstovaných ve tkáňových kulturách. Problém ale je, že ty vytvářejí jen plochou vrstvu, která může reagovat jinak než třídimenzionální struktura v lidských plicích. Vědci se proto pokoušejí buňky pěstovat na různých plastikových konstrukcích, a vytvořit tak umělý orgán. Biologové z Cardiffské univerzity ale zvolili jednodušší způsob. Plicní buňky nechávají růst na povrchu plastikových kuliček o průměru 0,5 milimetru. Kolem každé kuličky tak vzniknou miniaturní plíce obrácené naruby. Z několika tisíc kuliček porostlých buňkami chtějí vědci sestavovat čipy, který by umožnily testování mnoha chemických látek současně.

Obrázky kuliček s plicními buňkami jsou k vidění v článku na stránkách časopisu New Scientist.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.