Mimo provoz: Muzeum másla

30. leden 2006

V pondělní dopolední rubrice Mimo provoz vás zveme do zajímavých muzeí a expozic. Dnes to bude Muzeum másla v Máslovicích. A na našich webových stránkách vám nabízíme i obrazovou máselnou ochutnávku. A ne náhodou v rubrice technologie - Muzeum másla je opravdu technologické!

V muzeu se dozvíte, jak se máslo vyrábělo podomácku v selském hospodářství. Domácí výroba byla jedinou formou výroby másla až do konce 19. století. Teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil postupné zavádění průmyslové produkce.

Základem výroby másla je mléko. Získávalo se ručním dojením krav, při němž seděl dojič u boku krávy na stoličce a dojil do nádoby, zvané dížka (na Moravě hrotek). Nadojené mléko se cedilo přes síto a nalévalo do krajáčů, z nichž se pak na povrchu usazená smetana sbírala plochými naběračkami. Později se používaly k získávání smetany ruční odstředivky.

Smetana se zpracovávala na máslo v máselnicích. Nejrozšířenějším typem máselnic byly tlučky neboli tlukačky, v nichž se smetana tloukla plochým děrovaným tloukem. Jiným typem byly máselnice kolíbavé nebo houpavé, vybavené uvnitř děrovanou přepážkou, na kterou smetana při houpání máselnice narážela a těmito nárazy se utloukla na máslo. Časté byly také máselnice soudkové nebo bubnové, buď s otáčivým soudkem, v nichž se smetana při otáčení soudku tloukla na máslo nárazy na děrované lišty, trčící ze stěn do prostoru máselnice, nebo s pevným soudkem, vybaveným uvnitř tlukadlem nebo šroubovicí poháněnou klikou. Nejprimitivnějším typem byly máselnice kvedlačkové, v nichž se smetana míchala primitivní kvedlačkou. Z nich se vyvinuly máselnice třepadlové s rámovými nebo s křídlovými třepadly.

Vedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí. Aby bylo máslo dokonale zbavené zbytku podmáslí, po utlučení se hnětlo. Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na hnětacím prkénku pomocí rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se prolévalo vodou. Vyhnětené máslo se formovalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky.

Máslo se uchovávalo v keramických máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem které se nalévalo trochu vody, aby se máslo odpařováním vody ochlazovalo a tím udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak sloužily a stále slouží k servírování másla.
Výstavy

Muzeum pořádá třikrát až čtyřikrát do roka krátkodobé výstavy. Jedny z nejzajímavějších bývají komunitní výstavy (např. o svatbách v obci, o dětství našich občanů, jak Máslovičtí "mašírovali v zeleném" apod.). Zajímavé jsou i sběratelské výstavy (např. etikety sýrů z celého světa, kalíšky na vajíčka). Oblíbené jsou tradiční velikonoční a vánoční výstavy.

Akce

Nejoblíbenějšími akcemi jsou stloukání másla, které se konají vždy na jaře. Nejčastěji v dubnu, spojené s turistickým pochodem Máslovická šlápota aneb Šlapeme do Máslovic stloukat máslo, a na podzim (v září). Již tradičně v době adventu je k vidění betlém vyrobený celý z másla. Autorkou je každým rokem paní Šárka Havlíčková.

Text převzat ze stránek obce Máslovice.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.