Miloš Šenkýř: Odstranění Koněva? V tuzemsku máme i Staliny

7. srpen 2020

V České republice máme portrét někdejšího sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina, který chráníme podle stejných pravidel jako korunovační klenoty.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Paradoxně ve městě, kde nedávno diskutovali, jestli vrátit opravené historické lodi na přehradě jméno Moskva. Je důvod se takovou plastikou po všech těch diskusích o osudech pomníků znepokojovat?

Čtěte také

U portrétu Stalina se potkávají zástupci většiny politických stran. Někteří o něm možná neví, jiní spíše vědět nechtějí. A další se s jeho existencí smířili. Stalinův reliéfní portrét tvoří boční část hlavního pomníku na čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově v Brně, kde se konají pietní akty k výročí konce druhé světové války.

Když v Praze odstranili maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, má v Brně zůstat Stalin? Nejméně jeden pokus diskutovat o „svém“ Stalinovi má Brno za sebou před více než deseti lety. Tehdy politik René Pelán na druhém konci města vybrušoval z památníku osvobození nový reliéf srpu a kladiva. A zazněly i otazníky nad Stalinem, ovšem s výhradou, že ten je na místě už roky a je součástí historického vývoje místa jako pohřebiště. Nezměnilo se nic.

Co na to Rusko?

Můžeme si pohrávat s myšlenkou, jak by se po výměnách názorů z uplynulých měsíců k návrhům na odstranění brněnského Stalina postavilo Rusko. Je to přece jen jiný kalibr než socha maršála Koněva.

Čtěte také

Brněnský Stalin by však byl lakmusovým papírkem s větší vypovídací hodnotou než pražský Koněv. Svůj přístup by vysvětlovalo nejen Rusko, ale i Brno jako majitel, dále ministerstva kultury i obrany – a možná by se k nim postavila vláda jako celek.

Areál se Stalinem je nejen vojenským pohřebištěm chráněným podle mezinárodních úmluv, ale také národní kulturní památkou. Tento titul dává vláda nejvýznamnějším místům v republice. Takže skutečně brněnský Stalin stojí ve svém důsledku v řadě s korunovačními klenoty, nebo – ať je paradox větší – takzvanou Rudou věží smrti v někdejším komunistickém pracovním táboře Vykmanov.

Lepší nevidět

A do takové diskuse se nikomu příliš nechce. Možná je skutečně lepší „nevidět“. Asi štěstí, že tolik veřejně dostupných Stalinů v našich krajinách už nemáme. Jeden je tuším ve Studenci na Vysočině, kde tvoří jednu ze stran pomníku paradoxně společně s Masarykem a Benešem. Tam o zachování Stalina – jako dokladu doby – místní rozhodli dokonce v referendu.

03494680.jpeg

Možná nejsympatičtěji působí Stalin v Nových Hradech u Litomyšle. Mají ho tam – částečně zakopaného – v centru zahradního labyrintu. S vysvětlením, že je to obdoba krétského labyrintu skrývajícího uvnitř netvora, který bral lidské oběti.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Související