Maršál Koněv a jeho socha

9. květen 2020

Pražské povstání na konci 2. světové války v Praze je dodnes předmětem odborných i laických sporů, diskusí i lecčehos horšího.

Jakou roli měli z Čechů například Kutlvašr, Pražák či Smrkovský, z Rusů Buňačenko, Koněv a Vlasov? A samozřejmě čtyřhvězdičkový americký generál Patton nebo vzdálení politici naší i světové provenience?

Logo

Soustředíme se pouze na jednu z těchto osobností – maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva. Stručně si přiblížíme jeho život před i po 2. světové válce a také jeho vzpomínkovou knihu Čtyřicátý pátý.

Citovat budeme také ze životopisné reportáže o Koněvovi nazvané Vojevůdce. Autorem byl sovětský spisovatel Boris Polevoj a proslavil se románem Příběh opravdového člověka. Tuto rovinu pak doplní informace o průběhu pražského povstání a jeho širších souvislostech.

Pojato čistě stranicky

9. května 1980 byla v Bubenči odhalena socha maršála Koněva v nadživotní velikosti. Téměř 12 let po sovětské okupaci z roku 1968 a 7 let po maršálově smrti.

Maršál Koněv a mongolský politik Jumdžágín Cedenbal

Atmosféru této akce zachycuje dobová reportáž Československého rozhlasu, včetně proslovu vedoucího tajemníka městského výboru KSČ v Praze Antonína Kapka. Slavnostní odhalení bylo ostatně pojato čistě stranicky. Ne jako státní záležitost, To o čemsi vypovídá.

V pořadu, který byl natočený ještě před odstraněním bubenečské Koněvovy sochy, hovoří historik Petr Hlaváček, zazní ukázky z knih Čtyřicátý pátý a Vojevůdce a rovněž – v několika částech – většina reportáže Československého rozhlasu z odhalování sochy maršála Koněva v roce 1980.

Radnice Prahy 6 přesunula maršála Koněva z náměstí Interbrigády. Socha dočasně poputuje do depozitáře
autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio