Miloš Šenkýř: Národ, který miluje cedule a letáky

12. září 2020

Kde končí svoboda projevu a začíná respekt k zaměstnavateli a předpisům? Roušková pravidla a protesty proti nim nás mohou vést i k takovému uvažování.

Brněnský tramvaják vylepil na svou kabinu ceduli, že v tomto voze příkaz nosit roušku neplatí. Urychleně dostal od dispečerů pokyn nápis sundat – a udělal to. Ale co naplat, snímky už kolují světem. A vyvolávají emoce.

Čtěte také

Na jedné straně právo na vyjádření názoru, na druhé pak jakýsi respekt k zaměstnavateli a k jeho majetku. A do třetice také respekt – a možná i důvěra – k rozhodnutím státních institucí.

Právo vyjádřit svůj názor nám nikdo nemůže a nesmí brát. Pohled konkrétně na používání roušek může mít také každý svůj a určitě ho má. Ale pak je tu ta druhá strana – jak ten názor projevit.

Brněnský řidič nebyl vandal, samolepkami nic nepoškodil. Ale to nic nemění na tom, že své nápisy vylepil na majetek, který mu nepatří. Je otázka, jak by se on sám zachoval, kdyby ve voze někdo jiný vylepoval své letáčky. A vůbec by nemusely nabádat třeba k neplacení za jízdu.

Vstup v roušce zakázán

Řádný postup, pokud s podobným opatřením nesouhlasím, je napadnout je. Napadnout po stránce politické, občanské, ale třeba i soudní. Mohu jít do voleb, mohu pořádat demonstrace, mohu se proti dopadům opatření odvolávat a žádat soudy, aby rozhodnutí zrušily.

Čtěte také

Celkem mě překvapily reakce na sociálních sítích – i ti, kteří nejsou příznivci roušek, připouštějí, že není úplně to pravé polepovat tramvaj. Na druhou stranu, řidič dosáhl toho, že se o jeho názoru mluví. Nic tím nezměnil, paradoxně o pár dnů později přichází rozhodnutí ještě zpřísňující pravidla nošení ochrany úst a nosu i mimo veřejnou dopravu.

Ale abych dal srovnání všem, kteří přece jen považují takové vyjádření názoru ze správné, možná proto, že se jim názor líbí. Mám ještě jiný příklad jiného řidiče, také z Brna. Ten kdysi do kabiny nosil fotografie kapsářů, které pořídil při svých jízdách. Také on je už po diskusích v tramvaji nevystavuje, i když jako fotograf má řadu zajímavých galerií na sociálních sítích. Co bylo užitečnějším činem?

03494680.jpeg

A ještě jedna brněnská cedule. Už ne v tramvaji ani v šalině. V sousedství jedné ze zastávek je obchod, na kterém září nápis „Vstup v roušce zakázán“. A pod tím vysvětlení o ovčí nemoci, která nás nutí slepě poslouchat nařízení. I kdyby neplatila opatření, vymezující nošení roušek v budovách, takovýto zákaz neuspěje. Obchodní inspekce už dokázala, na co všechno jde uplatnit ustanovení o diskriminaci.

Tolik nápisy z brněnských ulic. Ale určitě nejen odtud.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.