Michal Komárek: Hlavičkou proti zdi

1. srpen 2018

Lékaři požadují, aby školy měly povinnost poskytovat informace o rizicích hlavičkování u dětí podobně, jako jsou tabákoví výrobci povinni uvádět rizika na krabičkách cigaret.

„Nechat dítěti padat opakovaně míč na hlavu je hloupost. S každou ranou mohou vznikat nevratná poškození tkání,“ řekl Hospodářským novinám neurochirurg Vladimír Beneš z Ústřední vojenské nemocnice. 

Vědci z univerzity ve Stirlingu například zjistili, že schopnost paměti u hráčů klesla o 41 až 67 procent, v mnohých případech už po jediném odražení míče z rohového kopu. 

Každý, kdo sleduje poločasové rozhovory během fotbalových zápasů, má důvod považovat zmíněný výzkum za zajímavý. Leckdy se totiž opravdu zdá, že hráči mají jenom velmi mlhavou představu o tom, kdo proti komu hraje a co se vlastně během první půle událo. Pokud mají za sebou dvě tři hlavičky, není divu.

Zodpovědnost za děti

Dobrá zpráva pro fotbalisty spočívá v tom, že podle výzkumu se jim do 24 hodin paměť obnoví. Špatná zpráva je ta, že účinky nárazů se sčítají a zejména pro nehotový dětský mozek mohou mít nevratný dopad.

Na základě výzvy lékařů vznikla petice, která se obrací na ministerstvo školství. To by mohlo rozhodnout, aby školy musely o riziku hlavičkování informovat. Jenže nebude dělat nic. Tisková mluvčí Hospodářským novinám sdělila, že „ministerstvo nemůže být odpovědné za interpretaci nejnovějších lékařských výzkumů.“

Zrušme prázdniny a pak bude mít republika samé geniální lidi, říká s nadsázkou poslanec Rais (ANO)

Prázdniny (ilustrační foto)

Má se letní volno zkrátit z osmi na šest týdnů? Podle příznivce změny, radního Středočeského kraje Zdeňka Seidla (ČSSD), by změna mohla zvýšit klesající úroveň vzdělanosti. Odpůrce nápadu, poslanec ANO Karel Rais, to vidí jako nesmysl.

Samozřejmě, mohou být i výzkumy, které škodlivost hlavičkování zpochybňují nebo zcela odmítají. A ministerstvo opravdu není v pozici rozhodčího mezi různými skupinami lékařů. Nicméně by ta varování mělo brát vážně. Za interpretaci výzkumů odpovědné není, za školy a tedy i za děti ano.

Lékaři, kteří rodiče a malé fotbalisty varují, jsou přitom nepochybně v defenzivě. Mistrovství světa ve fotbale bylo mimo jiné oslavou hlavičkářů a hlaviček. A při hodnocení hry anglického týmu se Jiří Hošek ve studiu České televize s uznáním zmínil také o tréninku v Tottenhamu, kde si jedenáctiletí kluci posílají hlavičky pět nebo i deset minut. „Na hlavičky se klade velký důraz už v tomto věku,“ konstatoval znalec anglického fotbalu Hošek. 

Česká hlavička

Michal Komárek byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Zmínka, že by to mohlo být škodlivé, nepadla. Logicky. Tématem bylo čtvrtfinále mistrovství světa. Hlavičky Harryho Kanea. Nikoli čerstvý spor z  prostředí žákovského fotbalu v Česku.

O to jsou výzva lékařů a pasivita ministerstva školství zajímavější. V rámci běžného a masově sdíleného pohledu na fotbal je totiž varovný hlas téměř neslyšitelný. Kdyby slyšet byl, mohl by to být zajímavý impuls třeba i pro projekt Česká hlavička, který každoročně oceňuje talentované žáky v technických a přírodovědných oborech.

autor: Michal Komárek
Spustit audio

Související