Meteorologové pomáhají hledat lodní vraky

29. květen 2006

Americká výzkumná agentura NOAA se zabývá především výzkumem atmosféry, oceánů, klimatu a meteorologických jevů - sem tam ale zabrousí i do jiných oblastí. Jednou z jejích okrajových aktivit je hledání vraků historických plavidel v amerických vodách. Její přístroje pro výzkum moře se k tomu totiž výborně hodí - stejně jako zkušenosti oceánografických týmů.

Zatím poslední úspěšnou aktivitou NOAA na poli podmořské archeologie je technická podpora a grant na pátrání po vracích britských lodí, které se během osvobozovací války s Británií potopily poblíž ostrova Rhode Island. Jedním z nich by měla být i proslulá Endeavour, na níž předtím kapitán James Cook podnikal své objevitelské cesty.

Na Endeavour se James Cook plavil při své první výzkumné výpravě do jižního Pacifiku v letech 1768 až 1771. Expedice se proslavila mimo jiné i pozorováním přechodu Venuše přes sluneční kotouč z improvizované observatoře na Tahiti. Po návratu byla loď přejmenována a vyřazena ze stavu Royal Navy. Britská vláda ji pak používala pro dopravu a jeden čas i jako vězeňskou loď. Po vypuknutí revoluce v amerických koloniích byla začleněna do flotily dvou válečných a třinácti dopravních lodí blokujících přístav Newport. Ty Britové nakonec před městem úmyslně potopili, aby povstalcům odřízli zásobovací cesty.

Logo

V loňském roce NOAA podpořila částkou 20 tisíc dolarů a přístrojovým vybavením tým podmořské archeoložky Kathy Abbasové, který se už 15 let snaží přesně lokalizovat vraky před Newportem.

"Náš tým skládající se převážně z dobrovolníků už ve vodách okolo Rhode Islandu identifikoval několik lodí z dob revoluční války," uvedla Kathy Abbas. "Díky podpoře NOAA se nám nyní podařilo vytipovat čtyři nové nadějné lokality. Je padesátiprocentní pravděpodobnost, že Cookova Endeavour leží na jedné z nich."

Při pátrání po vracích s Kathy Abbas spolupracoval Rod Mather z University of Rhode Island. Díky grantu NOAA měli při zdlouhavém pátrání na ploše dvou čtverečních mil dna k dispozici dokonalé navigační zařízení, know-how vyplývající z jiných programů NOAA, podporu potápěčského týmu a především skenovací sonar, který umožnil velmi přesně zmapovat i podpovrchové struktury dna.

Logo

"Dřevěné trupy za těch několik staletí téměř bezezbytku zmizely," objasňuje Rod Mather. "Po lodích zůstala především jejich zátěž - v britském námořnictvu se v té době používaly zejména dlažební kostky. Mezi ně se propadla děla, výstroj, nádoby se zásobami, a majetek posádky. Sonar tedy ukazuje hromadu kamení, jejíž tvar a rozměry se podobají někdejší lodi. A přesně takový záznam jsem uviděl, když jsem prohlížel sonarové záznamy z předešlých dnů."

Objev vraků z dob občanské války a pravděpodobně i Cookovy lodi se pokládá za jednu z největších událostí americké podmořské archeologie uplynulé sezóny. Nyní archeologové zvažují další postup, který by umožnil zachránit cenné historické dědictví.

autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.