Menší prsty znamenají lepší hmat

16. prosinec 2009

Ženy mají citlivější hmat než muži, ale s jejich pohlavím to nemá nic společného. Důvodem jsou menší prsty.

Odborníci na fyziologii smyslů už dlouho vědí, že někteří lidé mají citlivější hmat než jiní a ženy ve "hmatových disciplínách" obecně předčí muže. Příčina tohoto jevu dlouho zůstávala záhadou, ale tým vědců z McMasterovy univerzity v Ontariu se domnívá, že našel řešení. Vědci do své studie zařadili 100 studentů, kteří dostali jednoduchý úkol: ukazováčkem měli přejíždět po čím dál jemnějších rýhách podložky a říct, kdy se jim povrch už zdá být hladký.

Výsledky studie potvrdily, že lepší hmat mají ženy. Zároveň ale ukázaly, že bez ohledu na pohlaví člověka se citlivost prstů snižuje v nepřímé úměrnosti k velikostí jejich povrchu - lidé s malými prsty mají lepší hmat. Vědci zjistili, že na malých prstech jsou kožní póry blíž u sebe než na velkých prstech. Domnívají se, že podobný jev platí i pro kožní hmatové receptory, kterým se říká Merkelovy buňky. Předchozí studie ukázaly, že počet receptorů v kůži prstů je u všech lidí zhruba stejný. Důvodem lepšího hmatu lidí s malými prsty by pak tedy bylo to, že jejich receptory se chtě nechtě musí vměstnat na menší plochu.

Zdroj: New Scientist, Society for Neuroscience

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.