Méně cukru oddálí stárnutí mozku

12. březen 2020

Aktivita mozku člověka se při běžné a nízkokalorické stravě liší. Mozek začíná stárnout už po padesátce a tento proces oddálí příjem potravy s nízkým obsahem cukru.

Ve studii týmu ze Stony Brook University v newyorském Long Islandu jedlo tisíc dobrovolníků ve věku od 18 do 88 let nejprve běžnou stravu. V ní je hlavním zdrojem energie glukóza (je v cukru, obilí, škrobové glukóze). Poté se tato skupina stravovala především nízkokaloricky. Dobrovolníci jedli maso a ryby, tedy stravu s nízkým obsahem cukru. V tu chvíli se pro jejich tělo hlavním zdrojem energie staly ketony. 

Tzv. ketonová dieta se vyznačuje zvýšenou konzumací bílkovin a tuků a omezením příjmu sacharidů. Ketony vznikají pouze v játrech a jsou to organické sloučeniny, které uprostřed uhlovodíkového řetězce obsahují karbonylovou skupinu.

Mozek, který je primárně zásobován glukózou, podle vědců využívá i ketony. Při omezení přísunu energie se mozková síť totiž začne sama organizovat a hledá novou strategii. Může pak přepínat mezi různými zdroji energie. Takové přepínání se podobá hybridnímu autu, které při nedostatku elektřiny přepne na benzín.

Mozek přepíná mezi zdroji energie, a říká tak více o své činnosti

Během výzkumu všichni podstoupili tři měření za různých podmínek. Vědci srovnávali situace, kdy je zdrojem energie glukóza, ketóza, nebo kombinace obou. Zjistili, že pokud mozková síť ve vyšším věku nevykazuje známky stárnutí, je to především zásluha ketonů.

Stabilita mozku se s věkem zhoršuje, energetické sítě proto začínají přepínat zdroj energie. Navenek je ale mozková aktivita stabilní. Jasným počátečním bodem takové strategie je 60. rok věku, ale krátkodobé změny existují už kolem 45 let. 


Lilianne Mujica-Parodiová, autorka sudie

Mozek začíná stárnout zřejmě už před padesátkou. „Ketogenní strava“ může pomoci oddálit demenci, aniž by to mělo negativní vliv na jiné orgány.

Navenek nepoznáme, že mozek začal ztrácet schopnost účinně metabolizovat glukózu. K takové degradaci začíná docházet už ve 47 letech, nejrychlejší je v kolem 60. roku. U mladších lidí kolem 30-40 let ale „dietní ketóza“ zvýšila celkovou mozkovou aktivitu a stabilizovala funkční sítě. 

Omezení cukru může mít ve vyšším věku pozitivní vliv na mozek, ale zároveň negativně ovlivňuje srdce. Nízkokalorická strava totiž tělo nutí, aby spalovalo tuky.

autoři: Eva Kézrová , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.