Matěj Skalický: Britským lékem na virus je imunita

13. březen 2020

Žádná škola, fotbal ani divadlo. Evropské státy ruší vyučování, sportovní a kulturní akce, zavírají hranice a opevňují se před šířící se pandemií nového typu koronaviru.

Ne všude se ale rozhodli vystavět před nakažlivou nemocí barikády. Zatímco na kontinentu dělají všechno možné pro to, aby lidé koronavirus nechytli, na Britských ostrovech zatím s výraznějšími opatřeními otálejí.

Čtěte také

Života ve Velké Británii se celosvětové pozdvižení kvůli smrtelné infekci na první pohled absolutně netýká. Dopoledne lidé snídají v kavárnách, děti sedí ve školních lavicích a odpoledne se už začínají plnit hospůdky, aby se v nich navečer sledoval zajímavý zápas. Fotbalová liga už byla přerušená, Britům ale pořád zůstává ragby.

Otevřená jsou stále také kina, ale i divadla nebo koncertní sály. Taky galerie. Velká Británie kvůli tomu čelí poměrně silné kritice, kabinet premiéra Borise Johnsona je ale neoblomný.

Jeho hlavní vědecký poradce Patrick Vallence vysvětluje, že virus se může za rok znovu vrátit, a proto je důležité, aby si obyvatelstvo vytvořilo protilátky. Cesta k imunitě je ale riskantní, nakazit se musí prý kolem dvou třetin ostrovanů.

Jen mýdlo a voda

Tenhle scénář ale dává na papíře smysl jen do té chvíle, než zapojíte matematiku. Dvě třetiny obyvatel Spojeného království je totiž asi 40 milionů lidí.

Čtěte také

A protože koronavirus není alergie, zemřely by na něj možná statisíce z nich. Nejhorší scénáře mluví až o půl milionu obětí. Jak zároveň propočítal deník The Independent, až dva miliony obyvatel by kvůli vážnému stavu vyžadovaly lékařskou pomoc.

Pokud by se všichni tito lidé nakazili naráz, britský Národní zdravotní systém zkolabuje. Už teď chybí v nemocnicích potřebné vybavení, přitom počty nemocných stále rostou – podle odhadů je v Británii až dvacetkrát víc nakažených, než kolik jich uvádějí oficiální statistiky.

Boris Johnson to všechno bere jako přirozený vývoj, se kterým se prostě musí počítat. Sám říká, že virus se bude dál šířit, neumíme ho zastavit a spousta britských rodin kvůli tomu přijde o své blízké. Až chladnokrevný pragmatismus nemá ve světě obdoby. Zatímco už i v sousedním Irsku zavírají kvůli pandemii školy a třeba Skotové lokálně zrušili velké akce nad 500 lidí, Spojené království jako celek s výraznějšími opatřeními váhá.

Matěj Skalický

Buď je tedy Westminster v boji proti koronavirové pandemii neuvěřitelně laxní, anebo má její průběh tak dokonale promyšlený, že ji Britové přečkají i bez vyčerpávající izolace. Tak či onak se prostě zdá, že Velká Británie teď řeší úplně jiný virus než zbytek planety. A i když Johnson přiznává, že koronavirová pandemie je nejvážnější zdravotní krizí za celou generaci, Britům proti ní nedává žádné lepší zbraně než mýdlo a vodu.

Autor je publicista

Spustit audio