Jan Jůn: Povodně, poradci, ministryně a imigrace předmětem rostoucí kritiky premiéra

24. únor 2020

Poté, co premiér Boris Johnson zrekonstruoval vládu, měl nastat blahodárný klid a spokojenost. Ale není tomu tak, a to nejen politicky.

Británii sužují po dvou vichřicích povodně a hrozí další vydatné deště, přestože severozápad země, včetně Walesu, je už katastrofálně postižen.

Čtěte také

Dva lidé zahynuli, tisíce jsou evakuovány a mnozí si stěžují, že na rozdíl od předvolební kampaně k nim premiér ještě nezavítal, aby zhodnotil situaci a pomohl. Johnsona kritizuje i opozice a dosluhující vůdce labouristů Jeremy Corbyn, zejména za nesvolání rady pro výjimečné situace „Cobra“.

Premiérská kancelář ovšem tvrdí, že Johnson pracuje ve víkendovém sídle Chevening, sdíleném s ministrem zahraničí, organizuje pomoc a vysílá do postižených oblastí ministra životního prostředí George Eusticeho. Zároveň ale čelí přívalu kritiky také ohledně nových imigračních předpisů a chování ministryně vnitra Priti Patelové i poradce Dominica Cummingse.

Patelová představila před pár dny očekávaný plán drastického omezení přistěhovalectví zavedením australského bodového systému, o kterém už referovaly agentury. Shrnuto, nikdo bez nabídky práce v nedostatkových oborech jako zdravotnictví, sociální péče, pohostinství, stavebnictví či zemědělství a za plat nejméně 1600 či 2200 liber měsíčně, bez znalosti angličtiny a s „kaňkou“ v trestním rejstříku, nebude od Nového roku vpuštěn do země. Bez ohledu na to, zda je z Evropské unie nebo odjinud.

Bránit se na všech frontách

Restrikce jako důsledek brexitu podle průzkumů schválilo více než 80 % Britů, kteří prý už nemohli vydržet „pokračující rozklad soudržnosti tradičních komunit“ rostoucími skupinami migrantů, tedy gastarbeiterů či přistěhovalců.

Čtěte také

Ministryně Patelová, sama z rodiny Indů vypuzené z Ugandy diktátorem Aminem, prohlásila, že zhruba osm milionů Britů je ekonomicky neaktivních a musí se přeškolit na méně placené práce, vykonávané dosud imigranty.

Experti a představitelé podnikatelů v oněch oborech ovšem okamžitě ministryni zkritizovali za nevědomost. Oněch osm milionů totiž při rekordně nízké nezaměstnanosti tvoří studenti, osoby s těžkou invaliditou, důchodci a osoby pečující o nemocné rodinné příslušníky. Zbývá jen 800 tisíc „nezaměstnatelných“ osob, což nedostatek pracovníků ve zmíněných oborech nenahradí.

Oblíbenkyni Johnsona Patelové zároveň na ministerstvu hrozí vzpoura státních úředníků kvůli údajnému arogantnímu ponižování kolegů a hrozbami čistky, včetně vyhazovu jejího tajemníka sira Philipa Rutnama. Média tvrdí, že za vším je, jako za rezignací ministra financí Sajída Javída, hlavní Johnsonův poradce Dominic Cummings. Prý zavádí autoritářské praktiky a chce „zničit“ dosavadní pořádky státu, včetně veřejnoprávní BBC, ale nevysvětluje, čím je nahradit, i když musel propustit poradce, zjevného rasistu Andrewa Sabiského.

Jan Jůn

Johnson je tedy najednou nucen bránit se na všech frontách, a to ho ještě kritizují spojenci za výběr čínské společnosti Huawei pro internetovou síť 5G a Evropská unie za hrozby tvrdým brexitem bez dohody. Nemá to tedy britský premiér lehké, kritika roste i ve vlastní straně a zlehčování problémů, vtípky a bonmoty mu jaksi už nepomáhají. Možná mu něco poradí Cummings.     

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio